Законопроект щойно затвердили в цілому

Гарною новиною позачергового пленарного засідання Парламенту, що стартувало сьогодні о 16:00, стало прийняття нового Закону – Закону про корінні народи України. В першу чергу, це стане чудовою новиною для проживаючих на території тимчасово окупованого півострову кримських татар. Документ передбачає не тільки офіційне визнання їх повноправною спільнотою у складі України, а й визначає їх чіткі права. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ

Розробляла низка фахівців: "Це – сигнал"

Ініціатором відповідного проекту Закону № 5506, поданого до Парламенту 18 травня 2021 року, став президент України Володимир Зеленський.

Про важливість даного законопроекту з пакету "Кримської платформи", винесеного сьогодні до сесійної зали, наголосив і нардеп, кримський татарин Рустем Умєров – секретар Комітету ВРУ з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

"Я – кримський татарин, який народився в депортації. Не дай Боже вам так народитися. Його ухвалення – це сигнал для тих, хто залишився і протистоїть Росії. Україна повинна продовжувати свою дипломатичну і правову боротьбу за деокупацію Криму", - зазначає Рустем Умєров.

Популярні новини зараз

Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче

Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію

Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї

Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа

Показати ще

Рустем Умєров - фото з Фейсбук

Свою підтримку поданого Володимиром Зеленським проекту Закону висловив і добре відомий тисячам українців народний депутат України Мустафа Джемілєв, що входить до складу профільного Комітету Верховної Ради.

"Законопроект розроблений за участі багатьох фахівців в галузі Конституційного права, національних правозахисників. Він відповідає європейським стандартам в галузі прав людини і вимогам Декларації прав народів ООН про права народів, до якої Україна приєдналась у 2014 року", - підкреслив в ході виступу Мустафа Джемілєв.

Мустафа Джемілєв, фото: facebook.com/petroporoshenko

В результаті, проект Закону № 5506 підтримала абсолютна більшість парламентарів – 325 голосами "За" він був затверджений у другому читанні та в цілому.

Новий статус і важливий перелік прав

Згідно із прийнятим Законом, корінними народами України є ті, які сформувались на території Кримського півострову, кримські татари, караїми, кримчаки.

Це – автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи.

А у статті 2 цього Закону "Правосуб'єктність корінних народів України" чітко визначаються їхні права.

"Корінні народи України мають право на самовизначення в Україні, встановлюють свій політичний статус у межах Конституції та законів України, вільно здійснюють свій економічний, соціальний та культурний розвиток", - йдеться у пункті 1.

Далай-лама отримав кримськотатарську тамгу – герб кримських татар

Також вони мають право на самовизначення, право зберігати і зміцнювати свої особливі політичні, правові, соціальні та культурні інститути.

Загалом, в ініційованому президентом Законі про корінні народи України 11 статей.

Зокрема: "Міжнародне представництво корінних народів України", "Ресурсне забезпечення представницьких органів", "Правовий статус представницьких органів" та ін.

Верховна Рада, День Конституції - фото ВРУ

Згідно з положеннями документу, Кабінет Міністрів України має в 6-місячний строк з дня набрання ним чинності цим Законом підготувати та подати до Верховної Ради України пропозиції щодо приведення законів України у відповідність із цим Законом.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.