Про це розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, автори дослідження аналізували одразу кілька факторів: силу минулих посух у країні, дефіцит води, чисельність населення, площі сільськогосподарських угідь та поголів'я худоби. З'ясувалося, що Україна та Молдова знаходяться в зоні найбільшого ризику посухи. У першу п'ятірку також увійшли Бангладеш, Індія та Сербія.

"Науковці кажуть, що через зміни клімату Україна переходить в зону надвисоких температур і аномальних погодних явищ. Потепління разом з недбалим та неефективним господарюванням сьогодні створює велику загрозу для земельних та водних ресурсів. Вже за 30-40 років нам загрожує опустелювання чималої частини усіх територій", - сказав Костянтин Яловий.

Він зазначив, що за запасами прісної води, Україна на 32 місці серед 40 країн Європи та на 111-му серед 195 країн світу. Лише 4% площі нашої країни займають водойми, і їх кількість постійно скорочується. В першу чергу на це впливає потепління - за останні 10 років кількість опадів в Україні влітку зменшилася на 15-27%.

За словами Ялового, неефективне сільське господарство, яке є основним споживачем води, також є причиною виснаження ґрунтів. Так, розораність земель в України є однією з найвищих у світі та досягає понад 54% території, що призводить до деградації земель. Також за даними Мінекології 13 млн га сільськогосподарських угідь зазнають згубного впливу водної ерозії, понад 6 млн га піддаються вітровій ерозії, до 20 млн га охоплені пиловими бурями.

Популярні новини зараз

Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб

Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр

Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти

Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа

Показати ще

"Все разом це призводить до опустелювання України. Якщо сьогодні терміново не почати вживати заходи для протидії цьому процесу, наступне покоління українців буде рости на мертвій землі", - додав Костянтин Яловий.