На обговорення правок пішло майже півдня

В ході сьогоднішнього пленарного засідання Верховної Ради нардепи прийняли в цілому довгоочікуваний "судовий" законопроект № 3711-д. Проте, гладким цей процес точно не назвеш – поданий документ призвів тривалої дискусії в сесійній залі. А обговорення деяких нюансів переросли у справжні емоційні спори. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ

Більше 400 правок: "Ви помилками намагаєтеся виправити помилки"

Розгляд Проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України супроводжувався обговоренням понад 400 внесених правок.

Автори правок наголошували на низці корегувань, які мали б бути внесені до положень документу. Зокрема, і щодо передбаченої положеннями Закону конкурсної комісії з питань доброчесності.

"Таким чином від Вищої ради правосуддя планують забрати компетенцію, передбачену нині діючим законом. Не потрібно створювати зайві, незрозумілі комісії. Якщо у ВРП є відповідна компетенція і вона по закону є вищим колегіальним Конституційним органом державної влади та суддівського врядування, то не дублюйте повноваження", - зазначає перший заступник голови Комітету ВРУ з питань бюджету Іван Крулько.

Популярні новини зараз

Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче

Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем

Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати

Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати

Показати ще

Іван Крулько - фото з Фейсбук

Як відзначив же нардеп Андрій Пузійчук, даний законопроект – помилкова спроба виправити "недолугу" судову реформу 2019 року, яку КСУ визнав неконституційною.

Низку проколів у запропонованих 1,5 роки тому законодавчих змінах визнали тоді і експерти.

"Те, що відбувається в сесійній залі, не має ніякого відношення до парламентаризму. Це є чергова спроба монобільшості протягнути законопроект тільки для забезпечення своїх власних інтересів. А саме – спроба влади в черговий раз підпорядкувати собі судову гілку влади. Ви помилками намагаєтеся виправити помилки", - підкреслює Голова Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду Андрій Пузійчук.

Верховна Рада - фото Знай.ua

Врешті-решт, попри 3-годинні обговорення, № 3711-д був прийнятий у другому читанні та в цілому – "за" проголосувало 293 народних обранця.

Що зміниться?

Згідно із затвердженим проектом Закону, Вища кваліфікаційна комісія суддів України складається з 16 членів, 8 з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці і вважається повноважною, за умови призначення до її складу не менше 11 членів.

Законопроект 3711-д - скріншот

До складу ж впровадженої Законом Конкурсної комісії входять:

1) 3 особи з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України;

2) 1 особа, запропонована Радою прокурорів України;

3) 1 особа, запропонована Радою адвокатів України;

4) 1 особа, запропонована Національною академією правових наук України в особі Президії.

КСУ - фото ccu.gov.ua

Згідно з положеннями документу, Членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України може бути громадянин України, який володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту, стаж професійної діяльності у сфері права не менше 15 років та відповідає критеріям доброчесності і професійної компетентності.

Законопроект 3711-д - скріншот

Варто додати, що Законом передбачена і трансляція співбесід з кандидатами на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України – в режимі реального часу вона має здійснюватися на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя.

Верховна Рада - фото ВРУ

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що незабаром в Україні запрацює Е-рецепт: продаж ліків – за кодом, а дані покупців увійдуть у "базу контроля".