Топ головних питань

На засіданні Погоджувальної ради Парламенту, що відбулося 14 червня в будівлі Верховної Ради, народні депутати доповіли, які ж питання вони визначили як пріоритетні на цьому тижні. Тим паче, що даний тиждень – є одним з 3 останніх в цій Сесії. Не дивно, що саме цієї п'ятниці до сесійної зали ВРУ має прибути прем'єр-міністр Денис Шмигаль – а головною темою стане звіт з витрат Державного бюджету 2020 р. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Денис Шмигаль - фото Знай.ua

В топі – законопроекти Зеленського і Кабміну

Цей пленарний тиждень буде сповнений "міксом" законопроектів – авторами виступили як народні депутати, так Кабінет Міністрів та президент України.

"Формуючи порядок денний цього тижня, ми повинні розуміти, що до кінця цієї Сесії у нас залишилось 3 пленарних тижні. І тому важливо пріоритезувати всі питання, оскільки деякі з них мають пройти 2 читання. Тому у мене пропозиція до голів Комітетів, до народних депутатів визначитися по пріоритетах", - зазначив в ході засідання Перший заступник Голови ВРУ Руслан Стефанчук.

В топі найпріоритетніших, за словами Руслана Стефанчука, є питання міжнародних зобов'язань України перед нашими міжнародними партнерами. Зокрема – законопроект № 4578-1, № 4532, № 4367, № 4546, 5068, 4330, 3711-Д та ін.

Популярні новини зараз

Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження

Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок

Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати

Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень

Показати ще

Олена Зеленська, фото: Facebook

"Це – всі законопроекти, пов'язані із питаннями щодо верховенства права, щодо розвитку економіки, щодо протидії ковіду. Тому попросив би, щоб вони віднайшли належне місце в порядку денному", - наголосив Перший заступник очільника Парламенту.

Серед перерахованих законопроектів – і ініційований прем'єр-міністром Денисом Шмигалем "Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо розширення повноважень приватних виконавців на примусове виконання постанов про накладення штрафу за порушення митних правил".

Законопроект 4532 - скріншот

Верховна Рада - фото ВРУ

А також – ініційований президентом Володимиром Зеленським Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.

Законопроект 5068 - скріншот

Плануються цього тижня і кілька позачергових пленарних засідань.

"Я просив би підготуватися до них – особливо, що стосується питань нацбезпеки (№ 5557, 5558), законопроект про так звану деолігархізацію (5599), а також пул екологічних питань, які президентом країни визначаються як надзвичайно важливі (4461 та ін.)", - підкреслив Руслан Стефанчук.

Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ

Звіт по бюджету та що з соціальними питаннями?

Втім, кілька нардепів наголосили на тому, що в порядку денному мізерна кількість питань, важливих безпосередньо для самих українців.

А частину відповідей цього тижня мають надати представники Кабміну.

"Цієї п'ятниці ми заслуговуємо звіт Уряду про виконання Державного бюджету 2020 року. Ми хочемо почути відповіді щодо тарифної політики держави, тяжкого стану промисловості, погашення заборгованості перед ЖКГ, допомоги малозабезпеченим категоріям громадян і багато чого іншого", - зазначає співголова депутатської групи "За майбутнє" Тарас Батенко.

Денис Шмигаль, фото: Facebook

Як підкреслив нардеп, однією з вимог до представників Уряду є і пояснення питання немотивованого зростання цін в країні, непропорційності цього підвищення із зарплатою більшості українців.

До речі, і досі невирішеним залишається і питання скасування безкоштовної доставки пенсій та соцвиплат.

"Одна з основних проблем, яка сьогодні турбує наших пенсіонерів, – це скасування з 1 вересня безкоштовної доставки пенсій та соціальних допомог. Відповідно до Постанови Кабміну від 29 березня 2021 року, ця послуга залишається безкоштовною лише для обмеженого кола: інвалідів І групи, осіб, що потребують стороннього догляду, а також пенсіонерів, старше 80 років", - відзначає член Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Олег Кулініч.

Верховна Рада - фото ВРУ

Побачити весь перелік питань на поточний тиждень поки неможливо – станом на 15.00 14 червня, на офіційному сайті Верховної Ради Порядок денний поки відсутній.

Пленарні засідання - скріншот

Перше пленарне засідання цього тижня розпочинається завтра, 15 червня, о 10.00.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що дітям до 14 років заборонять продаж будь-яких ліків – Верховна Рада проголосувала "за".