Передбачено низку змін у КУпАП

Перший робочий день пленарного тижня Верховної Ради став вирішальним не тільки для подальшої довгоочікуваної реформи – а саме затвердженням в цілому "судового" Закону. На позачерговому засіданні Парламенту був прийнятий ще один важливий законопроект – № 3743, що передбачає чималі штрафи за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті та відмову від габаритно-вагового контролю. Деталі зясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ

Розмір штрафів – від 1700 до 51 тисяч: за що?

"За" проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю, що був прийнятий за основу ще у вересні 2020 року, проголосувало 257 парламентарів.

Документ передбачає низку змін у КУпАП.

Штрафи для водіїв, фото: youtube

Популярні новини зараз

Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено)

Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн

Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження

Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа

Показати ще

"Законопроект спрямований на збереження життя та здоров'я людей, покращення стану безпеки дорожнього руху, зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод, збереження від остаточного руйнування автомобільних доріг загального користування, зменшення витрат на утримання і ремонт дорожнього покриття і, як наслідок, наповнення Державного бюджету України", - йдеться у Пояснювальній записці.

Верховна Рада - фото ВРУ

Згідно із проголосованим № 3743, порушення правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів при перевезенні вантажу без відповідного дозволу, карається штрафом у розмірі від 1700 грн до 51 тис грн.

Сума залежить від кількості перевищення встановлених габаритно-вагових норм.

Законопроект 3743 - скріншот

Відмова ж від габаритно-вагового контролю тягне за собою накладення штрафу у розмірі 51 тис грн.

Вантажівки - фото Logistics in Ukraine

Передбачене покарання і за виявлені порушення в документації на вантаж – розмір штрафу сягає 34 тис грн.

Законопроект 3743 - скріншот

Хто платитиме – водій чи власник машини?

Що стосується, безпосередньо, осіб, які нестимуть адміністративну відповідальність за правопорушення передбачені частиною другою статті 122-2, частиною другою, третьою статті 132-1 цього Кодексу, то її нестиме:

- фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб.

А в разі, якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу, – належний користувач транспортного засобу.

Вантажівка, скріншот: Instagram

Якщо ж в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, - особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи.

Як зазначено в документі, даний Закон набирає чинності з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю". Відповідний законопроект Парламент ухвалив 3 червня.

Верховна Рада - фото ВРУ

Кабмін же, в свою чергу, має протягом 3 місяців з дня опублікування цього Закону прийняти нормативно-правові акти, необхідні для його реалізації.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.