Американські медики встановили джерело виникнення синдрому Туретта.

У найбільшому дослідженні секвенування ДНК дослідники з університету Сан-Франциско виявили потенційну роль порушень "полярності" клітин у розвитку цього стану, повідомляє MedicalXpress.

Механізм виникнення синдрому Туретта досі погано вивчений на відміну від інших психічних розладів, таких, як аутизм і епілепсія.

Медики зосередили увагу на мутації "de novo", які спонтанно виникають в спермі або після запліднення яйцеклітини. Слід зазначити, спадкові фактори не грають ніякої ролі. З'ясувалося, що мутації, як правило, відображаються на генах, які впливають на "полярність" клітин.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

Вчені встановили послідовність секвенування экзома від кожної людини з синдромом Туретта та їх батьків. Зосередивши увагу на кодуючих частинах геномів, дослідники ідентифікували мутації, які порушують відповідні білки, які кодуються цими послідовностями.

Проаналізувавши базу даних про функції генів, автори зазначили, що 15 генів, що впливають на полярність клітин, викликають ушкодження "de novo" мутацій в три рази частіше. Відкриття дозволяє припустити, що порушення полярності клітин під час розвитку мозку у ембріонів може бути ключовим біологічним механізмом, який призводить до появи синдрому Туретта.

Крім цього, дослідники виявили закономірність між виникненням синдром Туретта і обсесивно-компульсивним розладом.

Дослідники очікують, що їх відкриття створить потенційні можливості для нових і вдосконалених методів лікування.

Нагадаємо, медики здійснили науковий прорив у боротьбі з бактеріями сальмонели. У ході експериментів вчені виявили імунні клітини, які найкраще підійдуть для захисту від гострого інфекційного захворювання.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські дослідники з'ясували, як використовувати віруси для лікування меланоми.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.