Мутації в генах може призвести до розвитку сколiозу у дітей.

До такого висновку прийшли дослідники з Школи медицини Вашингтонського університету в Сент-Луїсі після порівняння певної мутації у здорових дітей і дітей з деформованим хребтом, повідомляє Science Daily.

Незважаючи на те, що сколіоз — спадкове захворювання в деяких сім'ях може спостерігатися відсутність захворювання, і лікарі вважають, що так як на його появу впливає декілька генів.

Щоб виявити ці гени професор Крістіан Гарнетт (Christina Gurnett) разом з колегами проанализували гени 457 дітей з діагнозом важкий сколіоз та 987 дітей без захворювання.

Популярні новини зараз

Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Показати ще

Медики встановили, що ген SLC39A8 присутній у 6 % здорових дітей і 12 % — з тяжкою формою сколіозу. Другий аналіз генів у 1095 здорових і 841 дітей з помірною та тяжкою формою сколіозу показав, що другі частіше є носіями гена.

Лікарі припустили, що ген SLC39A8 відповідає за засвоюваність мінералів в організмі таких, як цинк і залізо, однак тести показали, що його наявність може зменшити прийняття клітинами організму марганцю.

Вони також виявили, що у дітей з цим варіантом гена спостерігалися низькі рівні марганцю в крові, ніж у пацієнтів з більш поширеною формою. Марганець відповідає за формування кісток і хрящів.

"Наше дослідження припускає, що стан сколіозу можна виправити з допомогою раціону, проте ми не поспішаємо с висновками, так як це призведе до того, що люди кинуться в аптеки за добавки з марганцем, а у великих дозах він представляє небезпеку", — заявила Гарнетт.

Марганець вважається необхідним мiнералом та шкідливим токсином. Високі дози можуть призвести до розвитку марганизма, що характеризується тремором і утрудненим ходінням, а агресією і галюцинаціями. Мінерал неодноразово пов'язували з розвитком з хвороби Паркінсона, шизофренією і високим кров'яним тиском.

Нагадаємо, дети, які миють руки антисептиком, хворіють на грип та застуду на 23 % рідше.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стовбурові клітини можна використовувати в якості засобу корекції розщепленого неба у немовлят.

Також "Знай.uа" писав, що регулярне вживання низьких доз аспірину зменшує ризик розвитку раку яєчників на 23 %.