Доступ до мереж придбали «Некст Ойл Трейд» (20 МВт), «ДЕ Трейдинг» («Донбассенерго») - 30 МВт, «Нова-енергетична-компанія» - 100 МВт та «Смарт Трейд Енерджі» - 50 МВт.

За даними системного оператора, трейдери придбали 40% перетину на кордоні з Білорусією протягом кожного із трьох відведених періодів у році (6 березня – 13 червня, 1 липня – 1 серпня та 7 серпня – 24 жовтня).

Як повідомлялося, восени 2020 року російська компанія «Росатом» запустила в роботу АЕС в місті Островець (Білорусь). Литва, Латвія та Естонія оголосили бойкот цій АЕС і ввели заборону на закупівлю електрики з Білорусі. Єдиним ринком збуту для АЕС залишилася Україна.

16 грудня 2020 року НКРЕКП планує зняти заборону на імпорт електричної енергії з Білорусі та Росії, та дозволити імпорт з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, Україна закуповувала електроенергію в Росії та Білорусі з жовтня 2019 по березень 2020 року. Загалом було імпортовано понад 1 млрд кВт.год, а прямі збитки енергосистеми від таких поставок оцінюються в 3 млрд грн.

Популярні новини зараз

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно

Показати ще

За даними ТСК Верховної ради, саме імпорт з Росії став основною причиною найбільшої за роки незалежності кризи на енергоринку.

Тимчасова заборона на імпорт із Росії була введена навесні 2020 року в тому числі після критики від Володимира Зеленського.