Нове клінічне дослідження показало, що кимчі - традиційна корейська ферментована страва - не лише підтримує імунітет, а й допомагає уникнути його надмірної активації, пише Science Daily.

Кімчі / фото: Pixabay

Результати дослідження були опубліковані World Institute of Kimchi - державною науковою організацією, що працює під егідою Міністерства науки та ІКТ Південної Кореї. Це стало першим у світі дослідженням, яке аналізує вплив кимчі на імунну систему людини на клітинному рівні.

У дослідженні брали участь дорослі з надмірною вагою. Учасників поділили на три групи на 12 тижнів: одна група отримувала плацебо, друга - порошок з кимчі, підданого природній ферментації, а третя - порошок з кимчі, виготовленого з використанням закваски.

Після завершення експерименту вчені провели аналіз клітин крові за допомогою новітньої методики одноклітинної генетичної транскриптоміки. Такий підхід дозволив виявити тонкі зміни в роботі імунних клітин, які зазвичай не фіксуються стандартними аналізами.

Популярні новини зараз

Україну накриє арктична зима: Новий рік зустрінемо з 20-градусними морозами

Гороскоп на тиждень 22-28 грудня для всіх знаків Зодіаку: кінець Козорогів, справи Дів та підвищення Овнів

ПриватБанк звернувся з попередженням до власників карток: кого терміново чекають у відділенні

ПФУ ходитиме з перевірками по домівках: за що можуть скасувати субсидію

Показати ще

Аналіз крові, зображення з вільних джерел

У учасників, які регулярно вживали кимчі, спостерігалась активація антиген-презентуючих клітин - саме ці клітини відповідають за розпізнавання вірусів і бактерій, "повідомляючи" іншим частинам імунної системи про виниклу загрозу. Також у них спостерігалося більш збалансоване формування CD4+ Т-клітин, які виконують роль як захисників, так і регуляторів імунної відповіді.

Це свідчить про те, що кимчі діє не як максимальний стимулятор, а як точний регулятор: посилює імунний захист, коли це необхідно, і одночасно знижує ризик надмірної реакції імунної системи.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.