Деякі овочі після теплової обробки стають справжніми суперпродуктами, які можуть принести організму більше користі, ніж у сирому вигляді. Про це пише Real simple.
Морква
Морква дуже корисна для здоров’я, оскільки нагрівання допомагає зруйнувати її міцні клітинні стінки, що покращує засвоєння бета-каротину. Ця речовина перетворюється в організмі на вітамін А, який важливий для здоров’я очей і нормального функціонування імунної системи.
Спробуйте запікати, варити або готувати на пару моркву, щоб розкрити її природну солодкість. Не забувайте використовувати корисні олії, такі як оливкова, під час приготування овочів.
"Анти-ТЦК у шкарпетці": в Україні почали торгувати новими гаджетами для "бусифікованих"
Комунальники знову піднімають тарифи: у скільки обійдеться водопостачання у 2026 році
Пенсії перерахують по-новому: кому додадуть майже 2 600 гривень
Соцпрацівники ходитимуть по домівках: до кого прийдуть з перевіркою
Гриби
Гриби - це джерело антиоксидантів, які мають протизапальні та імуностимулюючі властивості. Ці речовини погано засвоюються в сирому вигляді, але процес приготування допомагає підвищити їх біодоступність.
Щоб отримати максимальну користь і смак від грибів, спробуйте їх обсмажити, запекти або приготувати на грилі. Готові гриби можна додавати в пасту, теплі салати або подавати як хрусткий гарнір.
Помідори
Під час теплової обробки клітинні стінки помідорів руйнуються, що вивільняє лікопен і робить його більш доступним для організму.
Лікопен - потужний антиоксидант, який підтримує здоров’я серця і допомагає знижувати запалення. Готуючи помідори з невеликою кількістю оливкової олії, ви покращуєте засвоєння лікопену, оскільки це жиророзчинна речовина. Спробуйте запікати, обсмажувати або тушкувати помідори в соусі, додавати томатну пасту в хумус, омлети або супи.
Спаржа
Після приготування спаржа стає ще більш корисною, оскільки тепло сприяє вивільненню антиоксидантів, таких як ферулова кислота, а також вітамінів A, E і K.
Вітаміни A та E підтримують зір і імунну систему, а вітамін K допомагає нормалізувати згортання крові та зміцнює кістки. Додавайте спаржу в салати або пасту, або подавайте її як гарнір, поливши оливковою олією та лимонним соком.
Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.
- Раніше портал Знай.ua писав, що він буде міцним і здоров'ю не пошкодите: вчені назвали ідеальний час для вечері.
- Крім того, ми повідомляли, що бутерброди не врятують: чому харчування не допоможе при анемії.
- Також ми інформували, запасайтеся, поки стоять копійки: 5 продуктів, що швидко знімають запалення.