Деякі овочі після теплової обробки стають справжніми суперпродуктами, які можуть принести організму більше користі, ніж у сирому вигляді. Про це пише Real simple.

Морква

Морква дуже корисна для здоров’я, оскільки нагрівання допомагає зруйнувати її міцні клітинні стінки, що покращує засвоєння бета-каротину. Ця речовина перетворюється в організмі на вітамін А, який важливий для здоров’я очей і нормального функціонування імунної системи.

Спробуйте запікати, варити або готувати на пару моркву, щоб розкрити її природну солодкість. Не забувайте використовувати корисні олії, такі як оливкова, під час приготування овочів.

Морква
Фото из открытых из источников

Популярні новини зараз

"Анти-ТЦК у шкарпетці": в Україні почали торгувати новими гаджетами для "бусифікованих"

Комунальники знову піднімають тарифи: у скільки обійдеться водопостачання у 2026 році

Пенсії перерахують по-новому: кому додадуть майже 2 600 гривень

Соцпрацівники ходитимуть по домівках: до кого прийдуть з перевіркою

Показати ще

Гриби

Гриби - це джерело антиоксидантів, які мають протизапальні та імуностимулюючі властивості. Ці речовини погано засвоюються в сирому вигляді, але процес приготування допомагає підвищити їх біодоступність.

Щоб отримати максимальну користь і смак від грибів, спробуйте їх обсмажити, запекти або приготувати на грилі. Готові гриби можна додавати в пасту, теплі салати або подавати як хрусткий гарнір.

Помідори

Під час теплової обробки клітинні стінки помідорів руйнуються, що вивільняє лікопен і робить його більш доступним для організму.

Лікопен - потужний антиоксидант, який підтримує здоров’я серця і допомагає знижувати запалення. Готуючи помідори з невеликою кількістю оливкової олії, ви покращуєте засвоєння лікопену, оскільки це жиророзчинна речовина. Спробуйте запікати, обсмажувати або тушкувати помідори в соусі, додавати томатну пасту в хумус, омлети або супи.

Помідори. Фото: скрін youtube

Спаржа

Після приготування спаржа стає ще більш корисною, оскільки тепло сприяє вивільненню антиоксидантів, таких як ферулова кислота, а також вітамінів A, E і K.

Вітаміни A та E підтримують зір і імунну систему, а вітамін K допомагає нормалізувати згортання крові та зміцнює кістки. Додавайте спаржу в салати або пасту, або подавайте її як гарнір, поливши оливковою олією та лимонним соком.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.