Експерт ток-шоу "Таємниці ДНК", вчена, клінічний генетик Людмила Турова пояснила, як генетика впливає на роботу психіки людини, чи передаються психічні розлади від батьків до дітей і які фактори впливають на цей процес.

Читайте Знай в Google News!

За її словами, взаємодію генетики і психіки вивчає окрема наука – психогенетика.

"Ми всі є носіями тих чи інших мутацій, в тому числі і пов'язаних з психоневрологічними розладами такими як шизофренія, РАС (розлад аутичного спектру), ось тільки вони не роблять на наше життя ніякого впливу до тих пір, поки не зберуться "всі разом". При цьому якогось конкретного "гена шизофренії" не існує: мова йде про десятки або навіть сотні фрагментів генома, в яких спостерігаються аномалії. Ось чому так важливо вивчати "панель" або генну мережу.

Людмила Турова, фото СТБ

Є кілька проблемних зон в геномі людини, які найбільш уразливі до таких патологій. Наприклад: 16-а хромосома: відсутність її ділянки 16p11.2 може бути одним з факторів, що лежать в основі аутизму і розумової відсталості. Подвоєння 16p11.2 також призводить до аутизму, розумової відсталості, епілепсії та шизофренії. Інші хромосомні ділянки (15q13.3 і 1q21.1), мутації в яких можуть бути пов'язані з психічними захворюваннями", - розповіла експерт.

Популярні новини зараз

Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

Турова зазначила, що ймовірність успадкувати шизофренію для дитини падає в міру збільшення віку його матері. А ось у випадку з батьком все навпаки: чим старше тато, тим вище така ймовірність.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, Нобелівську премію з хімії присудили за "генетичні ножиці": змінюють ДНК за тижні.

Як повідомляв портал Знай.uа, учасницю "Кохання на виживання" облили гноєм, а хлопець зробив їй шрам-мітку палицею.

Також портал Знай.uа писав, що у Києві сурогатна мати продала китайцям "підроблену" дитину.