Немовлята, чиї матері вживали алкоголь і курили тютюн, ризикують померти від синдрому раптової дитячої смерті у віці до одного року в 12 разів частіше ніж ті, чиї мами дотримувалися здорового способу життя.

Відповідне наукове дослідження було опубліковано в медичному журналі The Lancet.

Також вчені встановили відносний ризик для немовлят, чиї матері лише курили: у такому випадку смертність від синдрому підвищується в 4,86 разів. Якщо ж вагітна матір вживала алкоголь, то шанси на трагічний фінал підвищуються в 3,95 разів.

При цьому зазначається, що рішення про відмову від тютюну та алкогольних напоїв, прийняте вже під час вагітності, також застерігає від підвищеного ризику синдрому раптової дитячої смерті.

Дослідження було проведено на вибірці з понад 12 тисяч немовлят. Серед них вчені зафіксували 28 випадків раптової дитячої смерті та 38 смерті від інших причин.

Популярні новини зараз

Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році

Тепер без цього документу з дому ні ногою: чоловікам нагадали про штраф від 17 до 25 тисяч гривень

Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Показати ще

Вплив куріння і вживання алкоголю під час вагітності на ризик раптової дитячої смерті, The Lancet

Синдром раптової дитячої смерті (СРДС, англ. sudden infant death syndrome - SIDS) є ключовою причиною загибелі немовлят після народження. Точна статистика смертності від синдрому не встановлена, оскільки такий діагноз є результатом виключення всіх інших варіантів пояснення.

“Будь-яка несподівана смерть немовляти - це трагедія для сім’ї, тому пошук причин та факторів ризику залишається головним питанням охорони здоров'я”,- наголошують у дослідженні.

Нагадаємо, раніше Комаровський розповів про вплив дорослих курців на дітей: може вбити.

Як повідомляв портал "Знай.ua", вчені назвали ідеальний вік для народження первістка.

Також "Знай.ua" писав про те, як підготуватися до вагітності і що робити, якщо не виходить: досвідчений гінеколог відповів на незручні питання.