Перша асоціація, яка зазвичай приходить в голову, коли чуєш слово "правець" — це іржавий цвях. І це поширена помилка.

Справа в тому, що правець не має ніякого відношення до іржі і виникає з інших причин, пише Live Science.

Це серйозна інфекція, викликана бактеріями правця Clostridium. Ці бактерії зустрічаються абсолютно всюди: грунт, пил і фекалії.

Симптоми правця

Як пояснив фахівець з інфекційних захворювань Університету Вандербільта Вільям Шаффнер, бактерії правця можуть інфікувати організм через відкриті рани, особливо глибокі.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Небезпеку представляє сама природа рани; будь-який предмет з бактеріями, що проникає в шкіру і прокладає тунель для проникнення шкідливих мікроорганізмів в тіло, може привести до правця.

Так чому ж у стількох людей іржаві цвяхи асоціюються зі правцем?

Точно сказати складно. Імовірно, люди таким чином проклали взаємозв'язок між цвяхом і брудним середовищем, яке само по собі асоціюється з інфекціями.

Однак бували випадки, коли люди заражалися правець, просто порізавши руку кухонним ножем.

До потрапляння в організм C. tetani знаходяться в анабіозі, таким чином мікроорганізми можуть довгий час виживати в екстремальних умовах, поки присутній кисень. Але коли суперечки проникають глибоко в організм людини, його кисень перекривається.

Як розвивається правець

Недолік кисню пробуджує бактерії, вони починають розмножуються і виробляти небезпечний токсин, який проникає в організм людини через кров. Цей токсин, а не бактерії, є причиною правця.

За словами лікарів, правець можна уникнути, якщо не забувати проводити вакцинацію. Діти повинні отримувати серію щеплень, що захищають організм від бактерій, а дорослі допоміжні щеплення кожні 10 років.

У разі глибокого пошкодження лікар порекомендує вам зробити ще одне компресійну щеплення, якщо ви не робили його більше п'яти років.

Нагадаємо, чи правда, що бездротові навушники викликають рак.

Як повідомляв портал "Знай.uа" команда з Медичної школи Західного резервного університету Кейза відкрила новий спосіб лікування сепсису.

Також "Знай.uа" писав, що яку небезпеку таять смартфони.