Люди, які випивають стакан какао щодня, рідше страждають від хронічної втоми при розсіяному склерозі.

До такого висновку прийшли вчені з Оксфордського університету після того, як виявили, що флаваноїди, котрі містяться в порошку какао, мають протизапальні властивості, пише Daily Mail.

Розсіяний склероз вважається найбільш поширеним неврологічним станом, який провокує втому у дев'яти з десяти пацієнтів, а також біль.

Нерви при розсіяному склерозі

Хвороба виникає, коли імунна система організму виходить з ладу; замість того, щоб відгороджуватися від хвороб, починає нападати на нерви організму.

Популярні новини зараз

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Показати ще

В рамках дослідження вчені розділили 40 добровольців з діагнозом рецидивна форма РС на дві групи.

Першим веліли випивати чашку порошкового какао на рисовому молоці з високим вмістом флавоноїдів щодня протягом шести тижнів, другим робити аналогічне, але вибрати какао з низьким вмістом флавоноїди.

Рівень втоми оцінювався протягом усього дослідження, а ті, хто вживав напої, оцінювали свою втому за шкалою від одного до 10 годин ранку, о 10 годині ранку, 15 годині вечора і 20 годині вечора кожен день.

Рівні активності також вимірювалися крокоміром.

Дослідники виявили, що через шість тижнів втому 11 осіб, що вживають какао з високим вмістом флавоноїдів, дещо покращилася порівняно з 8 тими, хто вживав какао з низьким вмістом флавоноїдів.

Ті, хто п'є какао з високим вмістом флавоноїдів, також змогли пройти пішки більше, ніж в інших групах під час шестихвилинного пішого тесту.

Розсіяний склероз

Як вважають вчені, дослідження показує, що використання дієтичних втручань можливо і може запропонувати можливі довгострокові переваги у лікуванні втоми.

Нагадаємо, надмірне споживання солі провокує запалення у людей, які страждають від розсіяного склерозу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", аналіз даних сотень тисяч американських жінок показав, що регулярне вживання низьких доз аспірину (100 мг) зменшує ризик розвитку раку яєчників на 23 %.

Також "Знай.uа" писав, що медики виявили мутації в генах, що призводить до появи рідкісного захворювання — синдрому Саула-Вільсона або дварфизма.