Дієта, багата на жирну рибу, продовжує життя і сприяє здорової старості.
Нове дослідження під керівництвом Хайді Гавкіт (Heidi Lai) з Фридманской школи живлення і політики в Університеті Тафтса в Бостоні продемонстрував взаємозв'язок між раціоном, багатим на омега-3, і гарним самопочуттям в старості, повідомляє BMJ.


Дослідження стартувало в 1992 році. У середньому всім учасникам було близько 74 роки. Рівень їх омега-3 в крові вимірювався тоді, через 6 років та 13 років.
Три місяці по 3600 гривень: пенсіонерам виплатять допомогу
Мобілізація після 50 років: умови стають жорсткішими – призиватимуть за новими правилами
Від ТЦК більше не сховатися: мобілізація дістанеться миттєво кожного ухилянта
Оплата за газ по-новому: у "Нафтогазі" зробили оголошення для споживачів
Омега-3 міститься в лососеві, скумбрії, тунці, оселедці і сардини, а також у горіхах, насінні та рослинних оліях.
Ближче до кінця дослідження в 2015 році близько 89 % учасників страждали від хронічних захворювань, пов'язаних з віком, психічними або фізичними розладами. Учасники похвалилися високими показниками здоров'я.
Аналіз показав, що люди, які харчуються морепродуктами і рибою, у складі якої є омега-3, на 24 % частіше відчували себе краще, ніж інші добровольці
Медики вважають, що омега-3 допомагає контролювати кров'яний тиск і серцевий ритм, а також зменшує запалення.
"Наші дані свідчать про необхідність подальших досліджень біологічних механізмів і втручань, пов'язаних з жирами омега-3 для підтримки здорового старіння, а також створення рекомендацій по збільшенню споживання риби серед літніх людей", — заявив професор Хайді Гавкіт.
Однак медики не поспішають вносити цю інформацію в державні рекомендації по харчуванню. І сподіваються провести більш масштабні дослідження.
Нагадаємо, сир, йогурт і інші жирні молочні продукти зменшують ймовірність розвитку діабету 2-го типу.
Як повідомляв портал "Знай.uа", цукровий діабет збираються лікувати шляхом пересаджування свинячих иснулиновых клітин підшлункової залози.
Також "Знай.uа" писав, що їжа в поспіху не тільки провокує проблеми з кишково-шлунковим трактом, а й може стати причиною захворювання на діабет.