Задишка або диспное — це реакція організму на нестачу кисню в крові. Супроводжується зміною ритму і глибини дихання. Найчастіше неприємне відчуття виникає після довгого підйому наверх або бігу.

В принципі, це нормальне явище, якщо не набуває хронічний характер і не виникає на порожньому місці. Тоді задишка може свідчити про серйозні порушення в роботі організму, пише Conversation.

Дослідження показали, що відчуття нестачі повітря може бути пов'язано з цілим комплексом серйозних захворювань серця і легенів, а також рак.

Хронічна задишка відбивається на якості життя і заважає займатися нам звичними справами: починаючи від готування закінчуючи сексом.

Популярні новини зараз

У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Показати ще

Вчені з Дослідницького центру паліативної допомоги Wolfson (Шотландія) виявили, що кожен п'ятий виклик невідкладної допомоги пов'язаний з проблемами в диханні.

Більшості з цих людей, можливо, і зовсім не знадобилася медична допомога, якщо б вони знали про те, як впоратися з цим станом.

Люди з хронічною задишкою часто бояться задихнутися і вважають, що вони нічого не можуть зробити, щоб впоратися з цим. Тому намагаються уникати будь-яких навантажень.

Медики рекомендують наступні способи усунення задишки:

— глибоке дихання;

— дихання з стисненими губами;

—використовувати портативний вентилятор для обдування особи;

— пийте каву — знімає втому в м'язах дихальних шляхів.

Ці методи повинні використовуватися поряд із запропонованими ліками, і, якщо задишка не проходить, постарайтеся зверніться за медичною допомогою.

Нагадаємо, женщины, які щодня п'ють півтора літра води, набагато рідше стикаються з інфекцією сечового міхура. Ймовірність виникнення запалення сечових шляхів скорочується на 48 вiдсоткiв.

Як повідомляв портал "Знай.uа", мобільні телефони допоможуть зменшити поширення туберкульозної інфекції. Смартфони надають можливість виявляти осередки інфекції", де найчастіше заражаються паличкою Коха

Також "Знай.uа" писав про 7 простих способів поліпшити швидкість реакції