Кілька хвилин інтенсивних фізичних вправ приносять ту ж користь, що і тривалі тренування. Принаймні на клітинному рівні.

Про це заявили дослідники з Університету Вікторії в Австралії, повідомляє Daily Mail.

Вчені виявили, що дві хвилини швидкого катання на велосипеді дорівнює 30 хвилинам повільної їзди. Гіпотезу вирішили протестувати на восьми добровольцях.

Спершу їм веліли їхати безперервно протягом 30 хвилин, але з певною швидкістю, не змінюючи темпу і не докладаючи зайвих зусиль.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

Потім добровольцям було запропоновано провести п'ять четырехминутных циклів, задіюючи зусилля на 75 відсотків своєї максимальної потужності. Між кожною з поїздок вони відпочивали рівно хвилину.

В останньому тесті випробовувані проїхали чотири рази настільки швидко, наскільки могли. Однак цього разу інтервал занять тривав не більше 30 секунд. Між кожною з поїздок добровольці відпочивали чотири хвилини.

Після цього дослідники проаналізували показник мітохондрій, присутній в тканинах м'язів велосипедистів. Виявилося, що кількість енергії, що виділяється органеллами від 30-секундних тренувань аналогічно тому, що виділяється при менш інтенсивних заняттях.

Як пояснили дослідники, фізичні вправи впливають на мітохондрії — крихітні електростанції всередині тканин нашого організму.

З віком активність мітохондрій сповільнюються, поступово знижуючи кількість вырабатанной енергії. Відповідно знижується і наша активність. Однак заняття спортом здатні оживляти мітохондрії. Більш того, органели починають ділитися, створюючи більше джерел енергії для клітин.

"Це говорить про те, що вправи можуть бути призначені у відповідності з індивідуальними вподобаннями, впливаючи на корисні метаболічні адаптації", заявили автори дослідження.

Нагадаємо, сон тривалістю від 6 до 8 годин значно скорочує ризик виникнення коронарних захворювань серця та інсульту.

Як повідомляв портал "Знай.uа" недавні дослідження стверджують, що заняття йогою також позитивно впливають на сексуальне здоров'я як у жінок, так і у чоловіків.

Також Знай.uа" писав, що щоденна прогулянка тривалістю 35 хвилин зменшує ймовірність розвитку інсульту у літніх людей.