Перший місяць наступного року принесе нам багато змін. Ведуча Катерина Котенкова на каналі «Знай ua» вирішила розібратися, які саме.

Офіційний прожитковий мінімум в січні буде підвищено до 2 189 гривень. Далі протягом року його чекають ще два підвищення: в липні та в грудні, так що до кінця року він повинен скласти 2 393 гривні.

Мінімальна зарплата за рік зросте двічі: в січні - з п'яти до шести тисяч, а в грудні - до шести з половиною. Ось тільки чи буде від цього користь - цікавиться Котенкова. Адже якщо зарплата збільшується, а ВВП - немає, на практиці це веде лише до зростання інфляції. Вона, схоже, неминуча.

А інфляція, своєю чергою, змусить індексувати пенсії, і на це теж доведеться десь брати гроші. Але звідки? Пенсійний фонд не здатний покривати свої витрати, отже, залишається тільки одне джерело - державна кишеня. Згідно з підрахунками Мінфіну, на підвищення зарплат знадобився б 41 мільярд гривень, але на ділі вдалося обійтися меншою сумою, розтягнувши цей процес.

Пенсії з Нового Року виростуть на триста гривень, але не для всіх. Надбавка покладена чоловікам, які пропрацювали 35 років, і жінкам, чий стаж досягає 30 років, за умовою, що їм не менше 65 років. Якщо ж ви старше 75 років, то вам покладена доплата 400 гривень, незалежно від стажу.

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Індексація пенсій запланована на березень, але її можуть пересунути на більш пізній термін.

Зростуть і тарифи на транспортування газу, причому платити за це доведеться всім, незалежно від того, чи користуєтеся ви газом, чи ні.

Те ж саме стосується електроенергії. Орієнтовно вона повинна подорожчати на 30 відсотків, але найближчим часом Міністерство енергетики представить на розгляд уряду більш точні цифри. Втім, для тих, хто споживає трохи електрики, як і раніше, будуть діяти пільгові тарифи.

Уляна Супрун давно вже не має відношення до Міністерства охорони здоров'я, але запущена нею медична реформа продовжує діяти. Вже з січня зміняться правила роботи «Швидкої допомоги» - час її приїзду буде залежати від ступеня серйозності випадку. Якщо він недостатньо серйозний, вона може взагалі не приїхати. А мінімальний термін складе від десяти до двадцяти хвилин.

Раніше Катерина Котенкова розповідала про особливості формування ціни на газ.

Також вона торкнулася подробиць пенсійної реформи.