Рішення Антимонопольного комітету щодо економічної обґрунтованості формули «Роттердам+» остаточно розвіяло всі спекуляції довкола цін і ціноутворення на енергетичне вугілля.


Про це повідомив лідер Незалежної профспілки гірників України, народний депутат Михайло Волинець.
«Всі крапки над «і» розставлені – Антимонопольний комітет як держорган, що має компетенцію об’єктивно дослідити процес ціноутворення, остаточно підтвердив обґрунтованість формули», - повідомив нардеп.


За його словами, комітет підтвердив на перший погляд очевидні для всіх професіоналів речі - формула базувалася на прозорому європейському принципі ні збитків, ні надприбутків нікому не принесла, а передбачала об’єктивний механізм визначення цін з прив’язкою до європейського ринку.


«З самого початку навколо «Роттердам+» було забагато міфів, які поширювали окремі депутати та навіть силовики. Прозора європейська формула задовольняла не всіх, багато хто годувався з ручного керування цінами на вугілля, що існувало до її впровадження», - наголосив Михайло Волинець.


Нагадаємо, 18 грудня АМКУ закрив справу «Роттердам+». Комітет постановив, що формула не нанесла жодних збитків та не могла давати одним учасникам ринку преференцій над іншими.
Формула «Роттердам+», за якою розраховувалася об’єктивна ринкова ціна на енергетичне вугілля, діяла з травня 2016 по червень 2019 року. Вона автоматично втратила чинність з запуском ринку електричної енергії. Після того як формула припинила дію, ціни на вугілля та електроенергію для промислових споживачів підвищилися.
З 2017 по 2020 рік НАБУ проводило розслідування у справі «Роттердам+», за результатами якого не було встановлено ні доказів правопорушення, ні шкоди від дії формули, через що 27 серпня 2020 року прокуратура закрила справу.
У вересні 2020 року рішення прокуратури про закриття справи підтвердив Офіс генерального прокурора та Вищий антикорупційний суд.
Рішення суду про законність закриття справи вступило в силу з 17 листопада 2020 року.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Показати ще