Кабінет Міністрів впритул наблизився до першого етапу ліквідації перехресного субсидіювання на ринку електричної енергії і повинен чітко пояснити громадянам всі вигоди, які вони отримають від такого рішення.

Таку думку висловив колишній міністр енергетики Іван Плачков.

«Пропоную державним органам завчасно оприлюднити ґрунтовні відповіді на наступні питання та надати обґрунтування: якими є причини зростання тарифів, та якими можуть бути наслідки, якщо залишити тарифи незмінними? Які вигоди громадянам України принесе рішення щодо збільшення рівня тарифів?», - повідомив Плачков на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, з огляду на ситуацію на енергоринку, підняття тарифів невідворотне.

«Про невідворотність зростання цін вже говорять не тільки в енергетичних колах – інформація вже проривається зовні. Один з багатьох існуючих варіантів – на першому етапі відмінити для побутових споживачів пільговий тариф 0,90 грн/кВт.год. Тоді для всіх буде один тариф - 1,68 грн/кВт.год», - зазначив Плачков.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Показати ще

Екс-міністр переконаний, що на перший погляд непопулярне рішення про підвищення тарифу може зустріти порозуміння з боку громадян, якщо влада зможе правильно пояснити переваги такого рішення.

Нагадаємо, тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з березня 2017 г. Вони складають 0,9 грн/кВт.год на перші 100 кВт.год і 1,68 грн/кВт.год на інший обсяг місячного споживання, що в більш як чотири рази менше ніж середній тариф в Європі.

За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 року навіть не покриває витрати на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.

Щорічні дотації через занижені тарифи на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.

Ліквідацію перехресного субсидіювання на ринку електроенергії підтримав Секретаріат Енергетичного співтовариства та Європейська комісія. Експерти зазначили, що від рішення по тарифах залежить подальша фінансова підтримка України від МВФ.