Про це йдеться в матеріалі «Капіталу».

Зокрема, у жовтні на одну з найпривабливіших посад у дозвільній системі — голови Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів - була призначена Владислава Магалецька. Аграрне лобі пам'ятає її під іншим прізвищем - як Рутицьку. Вона обіймала посаду заступника міністра АПК з євроінтеграції при Олексія Павленка (який був міністром з грудня 2014 року по квітень 2016-го).

«У 2019 році Магалецька претендувала на посаду міністра АПК, поки відомство не приєднали до Мінекономіки. Кажуть, ніби тоді за її призначення пропонувалися щедрі "чайові". Але ніхто не взяв", - наголошується в матеріалі.

Пізніше Ігор Петрашко не просто подав кандидатуру Магалецької на затвердження, а й особисто домігся призначення без конкурсу, тільки за співбесідою, як виняток у зв'язку з пандемією.

У листопаді, знову без конкурсу, на посаду тимчасово виконуючого обов'язки голови правління "Державної продовольчо-зернової корпорації України" (ДПЗКУ) був призначений Андрій Власенко. Хоча за пару тижнів до цього Петрашко звільнив Власенка з посади керівника Державного підприємства «Укрлектрави» у зв'язку з неналежним виконанням службових обов'язків. На момент його звільнення податковий борг підприємства становив 12 млн грн.

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Показати ще

"Потім міністр різко передумав і просунув начебто недбайливого підлеглого на більш відповідальну посаду. Можливо, секрет такої метаморфози в тому, що Власенко, як і Магалецька, надзвичайно платоспроможний (згідно з їхніми деклараціями – ред.). І недбайливий він тільки в частині організації роботи держпідприємства, а в плані «схематозу» дуже навіть здібний товариш», - повідомляє «Капітал».

Зокрема, за інформацією видання, Власенко з дружиною є засновниками цілого ряду комерційних структур « "Племінний завод" Плосковський«, ТОВ» Броварський Молочний альянс«, ТОВ» УКРАЇНА«, ТОВ» Сіверський край«, ТОВ» Компінвестбуд«, ТОВ»Онікс". Деякі фірми переживають процес ліквідації, за іншими йде розслідування корупційних схем.

Також з подачі Петрашка в.о. керівника Державної служби праці став Віталій Сажієнко, який до липня 2019 року працював заступником директора ДПЗКУ.

"Якщо раніше ця служба займалася в основному розслідуванням нещасних випадків на виробництві, то зараз отримала право без попередження інспектувати будь-який суб'єкт господарювання в пошуках неоформлених співробітників і зарплати в конвертах. А за результатами інспекції нараховуватимуть величезні штрафні санкції. Або не нараховувати, якщо керівники підприємства запропонують солідний «відкат», - йдеться в матеріалі.

За інформацією видання, Петрашко і Сажієнко створили за допомогою наявних у Держпраці важелів впливу на бізнес цілу «схемну індустрію» для отримання тіньового прибутку.

Раніше також стало відомо, що міністр Петрашко вирішив призначити без конкурсу главу Держрезерву. Так, голову і його першого заступника призначать просто шляхом укладення контракту. Про це йдеться в розпорядженнях Кабінету Міністрів №№ 1571 і 1572 від 16 грудня. Як сказано, у розпорядженні, Кабмін погодився з пропозицією Петрашка про необхідність призначити на вакантну посаду голову Держрезерву шляхом укладення контракту про проходження державної служби.

Нагадаємо, народний депутат України, член Комітету ВР з питань економічного розвитку Людмила Буймістер заявила, що депутати незадоволені роботою міністра економіки Ігоря Петрашка, який не має плану виходу з кризи і проводить незрозумілу кадрову політику.

У свою чергу депутат фракції "Батьківщина" Валентин Наливайченко заявив, що за 8 місяців роботи міністр економіки Ігор Петрашко не зробив жодного кроку, щоб допомогти українцям вижити під час карантину, і назвав його найбільш провальним міністром економіки.