Зниження ставки стане відчутною підтримкою для виробників, які постраждали від коронакризису і посухи.

"Моя область більше за інших постраждала від посухи. Чи не кожен третій залишився без врожаю. А у всіх кредити, податки, люди, яким треба зарплату платити. Ми не просимо пільг. Але хоча б лояльних ставок і рівних умов для всіх — щоб всі були в рівних умовах і всі однаково платили податки. Зниження ПДВ буде це заохочувати", - сказав Олександр Пересунько з Одеської області.

На думку агровиробника, знижуючи податкове навантаження на чесний бізнес, держава стимулює детінізацію виробництва: тіньовий сектор «вбиває» галузь не менше природних катаклізмів. "Виробник, який платить податки, ніколи не зможе виграти конкуренцію у того, хто не платить. Там більше грошей в обороті. Чим вище податкові зобов'язання, тим більше спокуси ховатися від сплати, використовувати всякі схеми, «скручування» та інші махінації. Особливо в такий кризовий рік, коли багато хто опинився на кордоні виживання», — зазначив Олександр Пересунько.

Від зниження ПДВ виграють усі. За рахунок зниженої ставки переробники зможуть збільшити обсяги закупівлі сировини. "Вони менше витратять, але і менше отримають відшкодування. Не можна сказати, що хтось один отримає вигоду. Чим більше переробки та експорту — тим більше грошей в країні. Бюджет і АПК від цього тільки виграють", - впевнена Наталія Рекичинська з Вінницької області.

Популярні новини зараз

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Вона додала, що зниження ставки ПДВ і відновлення Міністерства аграрної політики стали для аграріїв сигналом: влада готова їх чути. «Ми з самого початку просили знизити ставку і захистити Мінагро від ліквідації. Галуззю, яка дає країні 40% валютної виручки, має займатися окреме міністерство, а не якийсь відділ або департамент»,-сказала агровиробник.

Нагадаємо, 17 грудня Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект №3656. Документ підтримали 255 народних депутатів. Раніше проект отримав позитивну оцінку Державної податкової служби та Мінфіну. Його також підтримали найбільші аграрні асоціації та більшість парламентських фракцій. Закон знижує ПДВ з 20% до 14% на велику рогату худобу і живих свиней, незбиране молоко, пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, соєві боби, цукровий буряк, насіння льону, суріпки, ріпаку, соняшнику, насіння і плоди інших олійних культур.