Рішення Антимонопольного комітету щодо ситуації в енегоострові Бурштинської ТЕС необґрунтоване і жодним чином не буде сприяти вирішенню проблем в цьому ринку.


Про це заявив член громадської ради Міністерства енергетики Сергій Чех на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.


«Рішення АМКУ недостатньо обґрунтованим та таким, що жодним чином не наближає окрему торговельну зону енергетичного ринку України до умов в яких працюють виробники та постачальники основної частини нашої енергосистеми», - наголосив Чех.


За його словами, АМКУ намагається нібито покращити конкуренцію в Бурштинському енергоострові шляхом накладення багатомільйонних штрафів, хоча реальне вирішення питання лібералізації ринку в регіоні лежить в іншій площині.


«Зона БуТЕС – де-факто є частиною європейського ринку електроенергії. Вона синхронізована з загальноєвропейською енергосистемою, так званою ENTSO-E. Особливість полягає в тому, що ця зона надзвичайно мала. В ній є один великий виробник та декілька дрібних. При цьому основними продавцями на біржових сегментах є імпортери», - наголосив Чех.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще


Для підвищення конкуренції на цьому ринку необхідно прискорити синхронізацію всієї української Об’єднаної енергосистеми із електромережею країн ЄС, вважає Чех.


«Синхронізація дозволить лібералізувати ринок електричної енергії України в цілому та на території енергоострову. В такому випадку в регіоні з’являться нові учасники ринку, що підвищить конкуренцію та знизить оптові ціни на відповідних сегментах ринку електроенергії», - зазначив член громадської ради Міністерства.
Нагадаємо, 15 грудня АМКУ вирішив стягнути з компанії ДТЕК 275 млн гривень, звинувативши компанія в «зловживанні монопольним становищем». В компанії таке рішення назвали надуманим і повідомили про намір звернутися до суду через безпідставні звинувачення.