Пенсійна система України в новому році може змінитися - і не в кращу для пенсіонерів сторону. Про це на каналі «Знай ua» розповідає Катерина Котенкова.

Зараз мінімальний розмір соціальної пенсії - 1769 гривень. Жити на такі гроші справді неможливо, хіба що виживати, і то з трудом. Однак є небезпека, що в новому році навіть ця сума скоротиться до 600 гривень, але і вони будуть доступні не всім. Такі пропозиції є, хоч і не остаточні.

Як відомо, пенсійна реформа стартувала ще при колишній адміністрації, у 2017 році. Тоді для виходу не пенсію були встановлені наступні норми. Для отримання пенсії в 60 років було потрібно мати не менше 27 років стажу, якщо стаж становив 17-27 років, то працювати доводилося до 63 років, якщо ж тільки 15-17 років - до 65.

Існував і ще один пункт, але його тоді намагалися не надто підкреслювати. У ньому говорилося, що всі ці правила діють тільки до початку 2021 року. Далі норми змінюються.

Був і такий нюанс: ті, хто на своєму віку вже пропрацював 15 років, але до 60 років не набирав потрібного для пенсії стажу, мав право на соціальну виплату. Мав - але з нового року мати вже не буде. При нестачі стажу є ризик залишитися зовсім без грошей.

Популярні новини зараз

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все

Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Показати ще

І тут мова йде лише про офіційно працевлаштованих людей, але ж навіть у самій Україні так працюють далеко не всі. Дуже багато наших громадян перебувають на заробітках за кордоном. Котенкова наводить статистику: працездатного населення у нас 22 мільйони, але лише половина з них платить єдиний соціальний внесок.

Пенсіонерка, фото: скріншот з відео

Нинішня формула розрахунку соціальних виплат така: якщо на члена сім'ї припадає менше прожиткового мінімуму, різницю відшкодовує держава. У разі повної відсутності доходу людині надається 1712 гривень на місяць.

Після 1 січня правила будуть іншими: є стаж - є пенсія, немає стажу - немає пенсії. Шістдесятирічній людині при наявності 15 років трудового стажу доведеться почекати пенсії ще п'ять років.

Однак, як підкреслює Котенкова, це лише заяви чиновників, які сьогодні є, а завтра їх може і не бути. А ось що точно залишиться, так це Конституція, яка гарантує пенсійне забезпечення. Переписувати її навряд чи хтось ризикне.

Раніше Котенкова висловлювала своє скептичне ставлення до перспектив карантину.

Також вона попереджала про наступне падіння рівня життя.