Майже щодня в Україні фіксується новий "антирекорд" з кількості виявлених хворих на коронавірус за добу – найбільший показник у 13 357 випадків був зафіксований сьогодні. Проте, у той час, як соцмережі невпинно продовжують поповнюватися кричущими постами про нестачу кисню в медзакладах, а інтерни, які вже кілька місяців поспіль допомагають лікарям "на передовій" у протистоянні COVID-19, вимушені за власні кошти купувати засоби безпеки, профільне управління Верховної Ради продовжує витрачати мільйони на меблі і ремонт адмінбудівель. Цього разу понад 1,5 млн грн планується виділити на стелажі, акумуляторні батареї, протигази та інші другорядні товари. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада, фото: Офіс президента

На картриджі і "діджитал-апгрейд" – більше 1 млн

Одним з найдорожчих останніх "лотів", виставлених Управлінням справами Апарату Верховної Ради України на офіційному сайті майданчика електронної системи публічних закупівель ProZorro, стало фотокопіювальне та поліграфічне обладнання. Виставлена очікувана вартість пакунку з картриджів, скоб, фільтрів та чорнил перевищила позначку у 435, 5 тис грн.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

В Україні готується революція у житловій сфері

Показати ще

Згідно з Протоколом засідання тендерного комітету Управління справами Апарату ВРУ №131 від 11 листопада, кінцева сума цього "канцелярського пакунку" становить 433 тис 482 грн.

Верховна Рада - фото Знай.ua

Втім, найдорожчими, вже традиційно стають складові "діджитал-апгрейду".

Майже 500 тис грн має піти як на придбання програмного модулю для модернізації роботи підсистеми "Відкриті дані" автоматизованої системи "Електронний Законопроект" Верховної Ради, так і на мережеве обладнання.

Одним із найсвіжіших став заключений договір на придбання акумуляторних батарей – цей набір обійшовся майже у 150 тис грн.

Основні області застосування – кабельне телебачення, системи аварійного освітлення, пожежної та охоронної сигналізації.

Згідно з даними, опублікованими 16 листопада, кінцева вартість цього "лоту" склала 148 545 грн.

Стелажі, протигази та "навар" на рукавичках

До нещодавно укладеного договору на придбання килимового покриття та доріжок, вартістю у 485 тис грн, та комплекту стільців для 25 кабінетів посадових осіб Апарату Верховної Ради майже за 200 тис грн днями "марафетний набор" поповнило оголошення на закупівлю архівних стелажів за 180 тис грн.

Верховна Рада, фото Знай.ua

Даний "лот" передбачає закупівлю 25 стелажів – і, як зазначено в детальному описі, обов'язково сірих та з металевими поличками. А для точності сприйняття в документі додані не тільки технічні параметри, а й фото-приклад.

Вдвічі дорожчими українцям обійдеться замовлена Управлінням справами Апарату Верховної Ради партія протигазів.

Згідно із офіційним Оголошенням про проведення відкритих торгів, підписаним головою тендерного комітету, складається вона зі 100 комплектів. Початок аукціону – 4 грудня.

Два останніх замовлення, хоч і значно дешевші за попередні, та вражають не менше – не скільки сумою, скільки "градусом" цинічності.

Поки тисячі українців бережуть останню копійчину на сплату комунальних послуг та лікування, Верховна Рада закуповує 10 шаф із замком – судячи з посади постачальника, зазначеної у підписаному днями договорі, це не просто шафи, а сейфи.

До речі, кінцева вартість виявилась на 20 % дорожчою, ніж зазначена у графі "очікувана".

Наступний же "лот" став наче відображенням загального масштабу подій в країні – поки тисячі хворих громадян вимушені годинами простоювати у чергах до приватних клінік, аби здати тест на коронавірус, мільярди зі спецфонду вкладалися "в асфальт".

За 2000 пар нітрилових рукавичок виставлена очікувана вартість закупівлі сягнула 27 тис грн.

І це при тому, що сьогодні на українському ринку повно значно дешевших пропозицій – ті ж 2000 пар реально можна було б придбати в 3 рази дешевше за 8,5 тис грн.

Навіть не за акційними пропозиціями можна було б зекономити щонайменше 17 тис грн – середня вартість такого набору складає близько 1000 грн. Для більшості українських лікарень, а тим паче в сільській місцевості, навіть ця сума стала б "рятівною".

Про інші лоти представників Урядового кварталу та подальший розвиток подій в країні читайте на порталі Знай.ua.