Новина про десятки мільярдів з фонду боротьби із коронавірусної епідемією, витрачених на дорожні роботи, миттєво викликала шалений резонанс серед українців – обурення з цього приводу не стихають й досі. Кардинальних дій від Уряду вимагають і нардепи, а питання щодо звільнення профільного міністра Максима Степанова наразі увійшло до топу найгостріших. Які зміни готує українцям Кабмін та про "кулуарні задуми" парламентарів дізнавалися Знай.ua.

Денис Шмигаль - фото Знай.ua

Бюджетний перерозподіл: на що спрямують десятки мільйонів?

Здавалося б, хвиля ганебних постів у соцмережах та десятки кричущих промов волонтерів, що активно допомагають медзакладам вже котрий місяць поспіль, нарешті мали б призвести до продуктивних кроків з боку Уряду у напрямку фінансового розподілу коштів. Саме таким, напевно, мала б стати одна з останніх Постанов Кабміну. Та от тільки до подолання рекордної позначки у понад 31 "дорожніх" мільярдів все ще далеко.

Згідно із Постановою від 16 листопада № 1119 обсяг видатків на програму "Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг" буде скорочено на 118 млн 540 тис грн – вони мають перейти до "протиковідного фонду".

Популярні новини зараз

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

На відміну від мільярдних сум, виділених на будівництво доріг, передбачені даною Постановою фінансові спрямування ледь помітні:

-28 млн 291 тис грн виділено Міністерству внутрішніх справ для облаштування мобільного госпіталю Державної служби з надзвичайних ситуацій для надання медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19;

-90 млн 249 тис грн виділено Міністерству охорони здоров'я як субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування тимчасових спеціалізованих шпиталів для надання медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19.

щеплення дітям під час карантину, фото: Укрінформ

У порівнянні із багатомільярдними "асфальтними" витратами, нещодавнє збільшення бюджетних призначень, про які йдеться у Постанові Уряду № 1417 "Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я на 2020 рік", оприлюдненої 11 листопада, теж здається просто мізерними.

Хто підпаде під "ліквідаційну хвилю"?

В одній з останніх Постанов Кабміну від 16 листопада № 1436 підіймається теж досить важливе питання – ліквідація Державної соціальної служби.

Про результати проведеної роботи голова утвореної спецкомісії має поінформувати Уряд у 6-місячний строк.

Головою комісії, який обиратиме її персональний склад, став Голова Національної соціальної сервісної служби 41-річний Владислав Машкін.

Він майже 5 років пропрацював заступником Голови правління Пенсійного фонду України – звільнений з цієї посади він був 7 липня 2020 року.

На посаду Голови Національної соціальної сервісної служби його призначено кілька тижнів тому.

Владислав Машкін - фото rian.com.ua

"Ліквідаційна хвиля" зачепила ще одну Держслужбу. Але, на відміну від попереднього випадку, значно у менших масштабах.

У Постанові від 16 листопада № 1118 Кабінет Міністрів України йдеться про ліквідацію як юридичної особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру. В результаті 25 ГУ будуть переформатовані у 24 обласних Управління.

Доля міністра Степанова – що маємо на сьогодні?

Питання щодо звільнення нинішнього Міністра охорони здоров'я України Максима Степанова, що очолив цю посаду на початку пандемії 30 березня, підіймалося в сесійній залі Парламенту вже неодноразово.

Після відповідної жовтневої заяви народного депутата України Ольги Стефанішиної, активна хвиля здійнялася на початку цього тижня.

"Представники партії "Голос" продовжують вимагати звільнення Максима Степанова і наразі триває активний збір підписів для скликання позачергового засідання Верховної Ради. І, цілком можливо, що відбудеться воно вже наступного тижня", - повідомив Знай.ua перший заступник голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Як відзначив нардеп, ініціативу підтримали і представники більшості інших політичних фракцій та депутатських груп. Станом на 13.00 17 листопада, було зібрано майже 70 підписів.

Як йдеться в Проекті Постанови № 3938, керівництво МОЗ України не вжило жодних заходів для ефективного використання періоду карантинних обмежень, щоб підготувати систему охорони здоров'я до розповсюдження COVID-19.

"Перебуваючи на посаді Міністра охорона здоров'я України, Степанов Максим Володимирович продемонстрував непридатність до виконання посадових обов'язків, некомпетентність та професійну недбалість. За його керівництва, МОЗ України виявило тотальну нездатність забезпечити спроможність системи охорони здоров'я протидіяти розповсюдженню COVID-19. Забезпеченість закладів охорони здоров'я протиепідемічними матеріалами і зараз залишається на критично низькому рівні", - йдеться в пояснювальній записці до Проекту Постанови.

Максим Степанов - фото зі сторінки Максима Степанова у Фейсбук

А поки ж парламентарі ще перебувають на "ініціативній стадії", українці теж не втрачають час. На офіційному сайті Кабміну днями з'явилася досить неординарна петиція.

Враховуючи спрямованість поточної влади на діджиталізацію, кричущу неефективність МОЗ і конкретно Максима Степанова, а також професійний рівень IT-працівників на території України, автор пропонує замінити профільного міністра на генератор випадкових рішень.

"Прошу замінити міністра охорони здоров'я на генератор випадкових карантинних рішень на основі потужної нейромережі. Розробку генератора доручити Міністерству цифрової трансформації із залученням працівників ІТ-галузі Білорусі, котрі скористалися пропозицією про переїзд в Україну. Фінансування розробки здійснити за рахунок зйомки під час розробки патріотичного реаліті-серіалу "Украинское IT не боится в бой идти", - пише ініціатор Олексій Зубенко.

А контроль за виконанням згенерованих розпоряджень автор пропонує покласти на Міністерство внутрішніх справ.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.