Провідні країни Європи, Північної Америки обкладають додатковими податками традиційну енергетику, яка використовує викопні види палива, створює викиди СО2; вони максимально сприяють розвитку відновлюваної енергетики, в той же час Україна планує запровадити акциз на електроенергію з відновлюваних джерел, що є негативним сигналом для інвесторів.

Таку думку 6 липня під час конференції CISOLAR в коментарі для агентства ExPro висловив виконавчий директор компанії Clear Energy, екс-керівник Державного агентства енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук.

«Це (запровадження акцизу на е/е з ВДЕ – ред.) - негативний крок. Європа, Америка вводять та збільшують податки на викиди СО2. Найбільше податків заплатить вугільна енергетика, адже вона створює найбільше викидів, але будуть платити всі – і ринок нафтопродуктів, і ринок газу. Єдина енергія, яка не генерую викидів, – це чиста енергія, тому всі уряди світу та фінансові установи максимально сприяють її розвитку, а обкладають податками викопні викиди палива», - сказав він.

За словами Савчука, на фоні можливого запровадження акцизу та зниження платіжної дисципліни ДП «Гарантований покупець» фінансові установи обмежують обсяг інвестицій у ВДЕ.

«Введення податку на ВДЕ – це мінус, це черговий цвях…, а на фоні падіння відсотку платежів з боку «Гарантованого покупця» нема про що говорити з банківськими установами. Банки дуже скептично дивляться на наші пропозиції, адже вони запитують, а звідки ми будемо брати кошти», - додав Савчук.

Популярні новини зараз

Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду

В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила

Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

Нагадаємо, Кабінет міністрів на початку червня зареєстрував законопроект №5600 щодо внесення змін до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на "зелену" енергію в Україні за ставкою 3,2%. 1 липня даний законопроєкт був підтриманий в парламенті в першому читанні.

5 липня профільні асоціації відновлюваної енергетики заявили, що наміри Кабміну запровадити акцизний збір на «зелену» електроенергію є порушенням наданих раніше гарантій державою та порушенням зобов’язань перед міжнародними інвесторами, і тому ця норма має бути виключена з законопроєкті №5600 щодо внесення змін в Податковий кодекс України.

В кінці червня ЄБРР, Чорноморський банк торгівлі та розвитку, Нідерландська фінансова компанія розвитку, Інститут фінансування розвитку, а також Секретаріат Енергетичного співтовариства написали листа на адресу голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Вони підкреслили, що ймовірне впровадження акцизного збору на виробництво електроенергії з поновлюваних джерел в Україні суперечить цілям ЄС з декарбонізації, загрожує планам країни щодо інтеграції з європейською енергосистемою, і тому ця норма повинна бути переглянута.

За даними ЗМІ, через кризу в енергетиці постраждали як мінімум 4 іноземні компанії Scatec (Норвегія), VR Capital (США), Modus Energy (Литва), TIU Canada (Канада).