19 вересня в Брюсселі відбулися консультації за участю голів Міненерго України і РФ, представників Єврокомісії, а також керівників «Газпрому» і «Нафтогазу».

Російська сторона запропонувала Києву контрактувати потужності його трубопроводів «за європейськими законами» або продовжити угоди на транзит газу на короткий термін. Але Україна відмовилася від цієї пропозиції.

У підсумку угоду про варіанти транзиту російського газу в Європу через територію України після 2019 року не було укладено.

«Ми відзначаємо зацікавленість російської сторони у проведенні конструктивних переговорів і новий рівень готовності до прийняття сучасних умов транспортування газу. Зокрема, «Газпром» вперше допустив можливість працювати за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть у повній мірі впроваджені в Україні до кінця поточного року», — вказується в повідомленні «Нафтогазу».

Популярні новини зараз

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Показати ще

Росія запропонувала поставляти газ Україні безпосередньо дешевше, ніж та зараз закуповує у європейських трейдерів, а також «обнулити» підсумки судових суперечок у Стокгольмському арбітражі і укласти з ним мирову угоду.

У свою чергу директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко повідомив, що в Брюсселі, «як і очікувалося, до переговорів так і не дійшли».

«Російська сторона поки не приймає консолідовану позицію європейської та української сторін, що відмова від виконання рішення Стокгольмського арбітражу не може бути передумовою початку переговорів за новим контрактом на транзит», — написав Вітренко на своїй сторінці в Facebook.

При цьому він попередив, що Україні «потрібно продовжувати готуватися до припинення транзиту» з 1 січня 2020 року і не давати використовувати тристоронні «консультації» як виправдання будівництва «Північного потоку-2» «Газпрому».

Варто уточнити, що наступна тристороння зустріч відбудеться в кінці жовтня.

Нагадаємо, Росія погрожує Данії через Північний потік.

Як повідомляв портал Знай.uа, Україна вже накопичила достатньо газу для сильної позиції на переговорах з Росією.

Також портал Знай.uа писав, що Україна, Польща і США підписали газовий меморандум.