В Україні побутує думка, що шоу-бізнес і політика в нашій країні - це одне і те ж. Але все одно знайшлися б люди, хто міг би з цим посперечатися, але тільки не тепер. На дострокових виборах до Верховної Ради йде справжній десант з українських артистів: співаки, телеведучі та режисери. І вже скоро парламент може заграти зовсім новими фарбами.

Знай.ua вирішив простежити життєвий шлях наших селебрітіз, щоб зрозуміти, як у них складалася доля до того, як вони потрапили в прохідний список політичних партій.

Святослав Вакарчук

Звичайно, самим зоряним є лідер групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук. Він створив нову партію «Голос», яка за багатьма думками експертів проходить в наступне скликання парламенту.

Популярні новини зараз

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Нарахували 25 000 гривень пенсії, а платять копійки: чому деякі пенсіонери отримують менше, ніж їм належить

Показати ще

Вакарчук також є і найдосвідченішим серед всіх своїх зіркових колег. Він вже був у Верховній Раді в 2007 році, хоча через рік добровільно склав свій депутатський мандант і повернувся до пісень.

Але в цей раз він прийшов всерйоз і надовго. У всякому разі, він про це заявляє. Хоча зрозуміло не тільки людям з політики, але навіть і його колегам по цеху, що в політику він прийшов тільки тому, що на прикладі Зеленського побачив, як не скористався шансом.

«Вакарчуку ж пропонували йти в політику на президентські вибори і він ніби як на початку подумував, а потім відмовився. І тут раптом Зеленський перемагає і у нього є реальний шанс щось змінити. Все просто: Вакарчук зрозумів, що втратив таку можливість і створив свою партію, - висловила свою думку телеведуча Світлана Вольнова. - Просто його підвела нерішучість і не розуміння нових тенденцій, та до того ж він втомився вже від своїх пісень».

Сергій Притула

Щоб не було нудно Вакарчук з собою в списку веде також відомого телеведучого Сергія Притулу. Хоча відомий він зараз, а починав ще в 1998 році, як звичайний радіоведучий. Потім був період життя в Лондоні, де він працював будівельником, вантажником і офіціантом. І лише в 2004 році в Києві у нього почалася кар'єра телеведучого, після чого він також приміряв на себе роль актора. Останнім часом працює на одному з українських телеканалів, а також є продюсером.

У партії Вакарчука в списку він займає 30 номер, який не дає йому стовідсоткового потрапляння в Раду. Але він вже встиг заявити, що йде в політику не заробляти гроші, а працювати на благо країни.

Віталій і Світлана Білоножко

У цій виборчій кампанії багато нового, наприклад навіть йдуть сім'ями, як подружжя Білоножко. Віталій і Світлана - Народні артисти України, які вирішили спробувати себе в політиці, так як за їхніми словами «вже наспівались». Подружжя штурмуватимуть парламент за допомогою партії «Сила і честь».

Світлана та Віталій почали свою кар'єру ще на початку вісімдесятих, чоловік тоді працював солістом Держтелерадіо, а дружина диктором українського телебачення. У 1999 році вони разом організували регулярний Міжнародний фестиваль «Мелодії двох сердець».

Юрій Корявченков

Або Юзик як його називають друзі по «Кварталу 95» - один з колег президента Володимира Зеленського по його гумористичному минулому. Починав, як і багато його колег по цеху з незначних підробітків - працював учнем електрослюсаря. У 1995 році потрапив у КВН і як то кажуть - понеслося. І так понеслося, що зараз є кандидатом в народні депутати від партії «Слуга народу» (виборчий округ №31 у Дніпропетровській області).

Гео Лерос

Справжнє ім'я Курехян Георг Багратовіч. Режисер і автор ряду київських муралів. З самого початку підтримував Зеленського, чим і заслужив собі прохідний номер 23 в партії «Слуга народу». Про нього відомо мало, хоча вже встиг потрапити в скандал з виділеними грошима на мурали.

В кінці 2018-го року в рамках проекту Мінінформполітікі Україна виділила близько 3,5 мільйонів гривень на роботу восьми європейських художників на станції метро "Осокорки". Кожен з них повинен був намалювати картину, яка вписалася б в серію малюнків. Головним у проекті був якраз Лерос. Але найцікавіше виявилося те, що всі запрошені художники малювали абсолютно безкоштовно, хоча в кошторисі вказано, що робота кожного з них була оплачена з розрахунку 500 гривень за квадратний метр.

Микола Тищенко

Також у партії «Слуга народу» знаходиться відомий ресторатор і тусовщик Микола Тищенко. Він буде йти по мажоритарці по 218 округу Києва.

Як і у його колег - у нього це перший політичний досвід. Хоча, як кажуть його знайомі, Тищенко довгий час агітував за п'ятого президента України Петра Порошенка. Але тепер волею долі він виявився в команді Зеленського, і буде змагатися, до речі, з Олександром Третьяковим, який як раз буде йти від політсили Порошенка.

У минулому, як кажуть джерела, Тищенко був рекетиром і пов'язаний з криміналом. Потім пішов у бізнес. За плечима три шлюби.

Аборигени

Звичайно, це не перші представники шоу-бізнесу в політиці. І найчастіше похід зірок закінчувався невдачею: згадаймо хоча б переможницю «Євробачення» Руслану або співачку Злату Огневич - ніякими законотворчими ініціативами вони не запам'яталися. Хоча є і винятки, наприклад Народна артистка Оксана Білозір, яка давно вже перетворилася більше в політика, ніж в артиста. Або співаючий ректор, також Народний артист України Михайло Поплавський, який, напевно, побував уже в усіх фракціях за своє політичне життя.

До речі, політики зі стажем з інтересом спостерігають за подібним трендом артистів у парламенті. Деякі навіть впевнені, що з цього може щось вийти.

«Раніше вони йшли членами чужих команд, а зараз ведуть за собою, - розповіла Знай.ua народний депутат Оксана Продан. - Це точно по-іншому. Я дуже хочу, щоб у них вийшло, так як це буде успіх всіх нас і України».

Нагадаємо, що Володимир Зеленський адресував послання автора скандальної петиції.

Як повідомляв портал Знай.uа, Рада національної безпеки і оборони України провела термінову нараду.

Також портал Знай.uа писав, що петиція за відставку Зеленського з дня оприлюднення набрала більше 60 тисяч голосів.