20 травня новообраний президент Володимир Зеленський заявив про розпуск парламенту. Вже на наступний день він підписав відповідний наказ. Ми розповідаємо, якого числа відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради, як вони будуть проходити і які партії ймовірно потраплять до парламенту.

Представники президента кажуть, що парламент потрібно оновити, щоб туди прийшли нові, прогресивні, молоді особи. Офіційна причина розпуску Верховної Ради – відсутність парламентської коаліції. Всі подробиці – читайте в матеріалі.

Парламентські вибори: коли відбудуться

Згідно з українським законодавством, парламентські вибори проводять кожні п'ять років. Так само, як і вибори президента країни. Чергові парламентські вибори повинні були відбутися восени, 27 жовтня.

Останні ж пройшли в 2014 році. Тоді новообраний президент Петро Порошенко розпустив парламент попереднього скликання.

Верховна Рада
Парламентские выборы

Популярні новини зараз

Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують

Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання

"Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів

Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК

Показати ще

Як проходять парламентські вибори

Парламент України складається з 450 народних депутатів. Їх обирають на п'ять років. Для того, щоб Верховна Рада змогла повноцінно працювати, повинні бути обрані не менше 300 нардепів.

Хто може стати депутатом? Кожен громадянин старше 21 року, має право голосу і не має судимостей, який прожив останні п'ять років на території України.

Парламентські вибори проводять за так званою змішаною системою – 225 депутатів обирають за списками від політичних партій, а ще 225 – за мажоритарною системою, тобто вибирають кандидатів, які набрали більшість голосів у своєму окрузі.

Пропорційна система із закритими списками – це коли виборець голосує за певну партію. В цьому випадку, якщо партія набирає 5%, то вона проходить в ВР. А чим вище відсоток у політичної сили, тим більше депутатів має право пройти в парламент. Однак цікаво те, що в такому випадку ми не знаємо, хто саме займе місця в Раді. Списки – закриті.

Мажоритарні округи – це коли виборці голосують за певного кандидата. Депутатський мандат отримує лідер голосування. Зеленський хотів скасувати мажоритарку. А все тому, що таким чином кандидати часто підкуповують виборців.

Президент хотів кардинально змінити правила обрання народних депутатів. Головне – скасування мажоритарної системи, запровадження відкритих списків, зниження прохідного бар'єру з 5% до 3%.

Однак, швидше за все, народні депутати не приймуть вчасно нове виборче законодавство, запропоноване президентом. Тоді парламентські вибори відбудуться за старою системою – одна половина за партійними списками, а інша – за мажоритарною системою.

Верховна Рада України
Парламентские выборы

Парламентські вибори: як це було в 2014 році?

Так склалося, що в голосуванні на виборах до парламенту бере участь менша кількість виборців, ніж в президентських. У 2014 році явка склала – 51,9% (на президентські вибори – 60,29%).

В результаті минулих парламентських виборів в Верховну Раду пройшли шість партій: Народний фронт, Блок Петра Порошенка, Самопоміч, Опозиційний блок, Батьківщина. Найбільше голосів виборців отримав Народний фронт, отже, ця партія отримала найбільшу кількість місць в парламенті – 64.

Цікаво, що партія тоді ще президента Петра Порошенка змогла зайняти друге місце на виборах, хоча всього кілька місяців до цього Порошенко переміг на президентських виборах зі значним відривом. Фахівці вважають, що це пов'язано з невиправданими очікуваннями виборців в перші кілька місяців роботи нового головнокомандувача.

Парламентские выборы

Дострокові вибори 2019

Відповідно до закону, президент України може оголосити про дострокові парламентські вибори тільки в наступних випадках:

  • якщо за місячний період депутати не змогли сформувати коаліцію;
  • якщо в двомісячний період пошукові роботи не був сформований Кабмін;
  • якщо протягом тридцяти днів не відбулося жодного пленарного засідання.

Точна дата проведення виборів буде відома тільки після публікації указу президента Зеленського. Імовірно, це станеться 22 травня. А ось про старт виборчої кампанії повинні оголосити на наступний день.

Саме від цього дня починається відлік усіх подій дострокових виборів до Верховної Ради.

Імовірно, дострокові вибори відбудуться 21 або 28 липня.

22.05. Видання президентського указу про розпускаючи парламенту. ЦВК оголошує про початок виборчого процесу виборів до Верховної Ради України.

23.05. Початок вибірково процесу. Починають висуватися партії і самовисуванці.

10.06. Закінчується процес висунення.

14.06. Останній день подачі документів до Центральної виборчої комісії.

19.06. Центрвиборчком припиняє реєстрацію кандидатів.

2.07. Формуються окружні виборчі комісії.

21.07. Проводиться голосування.

4.08. Не пізніше цього дня Центральна виборча комісія встановлює результати.

9.08. Не пізніше цього дня в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр" публікується повідомлення про результати виборів до парламенту.

29.08. Не пізніше цього дня повинна пройти реєстрація новообраних народних депутатів.

9.09. Не пізніше цього дня має відбутися перша сесія Верховної Ради нового скликання. Депутати повинні промовити присягу.

Верховна рада
Парламентские выборы

Вибори в парламент: соцопитування

Якщо на виборах залишиться 5% прохідний бар'єр, то подолати його зможуть 6 партій.

  • "Слуга народу"
  • "Опозиційна платформа - За Життя"
  • Блок Петра Порошенка
  • Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"
  • "Сила і Честь"
  • "Громадянська позиція"

Соціологи провели опитування серед українців і з'ясували, що найвищі шанси потрапити в парламент у партії Зеленського "Слуга народу", а також "Сила і честь" і "Громадянська опозиція".

Однак Володимир Зеленський виступив з пропозицією знизити прохідний бар'єр до 3%. В такому випадку на виборах до Верховної Ради зможуть потрапити вісім партій. Лідером симпатій виборців залишається "Слуга народу" Зеленського. Її готові підтримати 43,8%.

Парламентські вибори 2019: прогноз за травень

У травні були проведені масштабні соцопитування, хто ж пройде в ВР після дострокових виборів. Рейтинг очолює партія Володимира Зеленського "Слуга народу". За неї готові віддати голоси 25,5% виборців.

Друге місце віддають Опозиційному блоку - За життя – 8,1% голосів. Далі йде Блок Петра Порошенка з 7,8% голосів українців. Потім "Батьківщина" з 6,7%, "Сила і честь" з 3,8% і "Громадянська позиція" з 3,7%.

Цікаво, що в антирейтингу лідирує партія БПП "Солідарність". Більше 43% опитаних ні в якому разі не голосуватимуть за політичну силу екс-президента.

Зеленський не має права розпустити парламент?

20 травня під час інавгурації Володимир Зеленський заявив про те, що розпускає Верховну Раду. Новообраний президент дав "домашні завдання" депутатам, які вони повинні виконати протягом двох місяців – прийняти закони про зняття депутатської недоторканності, про незаконне збагачення і про вибори.

При цьому деякі експерти вважають, що Володимир Зеленський на той момент вже не мав права розпустити парламент. Все через те, що партія "Народний фронт" декількома днями раніше вийшла з коаліції, а спікер ВР підтвердив це. Відповідно до закону, депутати отримують ще 30 днів для того, щоб створити нову коаліцію. І в цей період президент не має права розпускати парламент. Більш того, після цього також не може. Це пов'язано з тим, що 27 травня починається так званий шестимісячний термін до закінчення повноважень парламенту. В цей час головнокомандувач не має повноважень розпускати Верховну Раду.

Однак Володимир Зеленський і його команда виправдовує свої дії тим, що коаліція вже протягом декількох років не існує.