Наталія Седлецька - не єдиний журналіст, щодо якого прокуратура отримала дозвіл суду на розкриття трафіка. Такий самий дозвіл отримано на телефонний трафік Христини Бердинських.

Про це повідомила народний депутат Ольга Червакова у Facebook. Вона розповіла, що разом з іншими нардепами зустрілась із Юрєм Луценком щодо ситуації із наданням доступу до інформації з телефонів журналістів. У цій зустрічі крім неї взяли також участь Вікторія Сюмар, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Олена Сотник, Олексій Рябчин.

За словами нардепки, прокуратура відмовилася читати смс-повідомлення та дізнаватись номери телефонів, з якими були контакти у журналіста та головного редактора програми "Схеми" Наталії Седлецької. В той же час прокурори вимагають надати інформацію про дати і час перебування журналістки в районі офісів НАБУ, де, на думку слідства, відбулося розголошення державної таємниці.

"Короткі підсумки. Юрій Луценко вважає надмірним втручанням в професійне і приватне життя отримання інформації про весь трафік за 17 місяців, тому ним було ініційовано лист до оператора зв'язку Київстар про звуження обсягу інформації, знятої з телефона журналістки, а саме - прокуратура відмовилася від інформації про зміст смс-повідомлень і номери телефонів, з якими були контакти у Седлецької. Прокурори просять відокремити і надати лише інформацію про дати і час перебування Седлецької в районі офісів НАБУ, де, на думку слідства, відбулося розголошення державної таємниці і таємниці слідства", - написала Червакова.

За її словами, ця інформація потрібна прокуратурі для того, "аби встановити точну дату злочину, без якої неможливе пред'явлення підозри".

Популярні новини зараз

Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії

"Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів

Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення

Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук"

Показати ще

Червакова, котра сама потрапила у народні депутати після роботи журналістом, заявила, що Наталія Седлецька відмовилася добровільно повідомити дату зустрічі з Артемом Ситником, що змусило слідство піти на такі заходи.

"Прокуратура вважає, що журналіст має право на захист своїх джерел інформації, але так само громадянин має обов'язок повідомляти правоохоронні органи про незаконні дії. Генпрокурор дав гарантію, що ніхто не зловживатиме інформацією, отриманою внаслідок санкції суду, а також – що втручання в приватний і професійний простір журналістів буде мінімальним. Він кілька разів назвав таке втручання вимушеною мірою. Також генеральний прокурор повідомив, що вчора детективи НАБУ вилучили у мобільного оператора Київстар всі сервери. Ухвали суду, за його інформацією, не було”, - додала Червакова.

У той же час журналістка Христина Бердинських, про доступ до телефонної активності якої суд також надав дозвіл, прокоментувала ситуацію виданню "Детектор медіа":

"Українські журналісти захищені законодавством і можуть не повідомляти про джерела отримання інформації для будь-якої статті. Тому мені здається, що це просто марне витрачання часу Генеральною прокуратурою. До того ж, це створює нездорову атмосферу в журналістському середовищі й країні. Як би ГПУ не заявляла, що це не є втручанням в професійну діяльність журналістів, це ним і є. Моя думка в цьому однозначна", – сказала Бердинських.

Нагадаємо, в ГПУ пояснили рішення суду щодо прослуховування журналістів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ГПУ дозволила прослуховувати абонентів Київстар.

Також "Знай.ua" писав, що "вбивця" Бабченко отримав реальний cтрок.