Депутат Костянтин Матейченко від фракції "Народний фронт" відкликав закон, за яким передбачалася кримінальна відовідальність за будь-яку критику влади. Політик пояснив, що не хотів саджати у в'язницю бeдь-кого з громадян за негативні оцінки відносно влади. Кілька днів тому однопартійці Матейченка повідомили, що проситимуть чиновника відмінити законопроект.

"Кримінальна відповідальність за будь-яку критику недопустима. Костянтин Матейченко — бойовий командир, який багато робив для захисту країни ще з початку російської агресії, але ці речі будемо пояснювати і переконувати його відкликати закон, щоб забрати норму про кримінальне покарання. Це була його приватна ініціатива. Без обговорень серед однопартійців на будь-якому рівні" - написала на своїй сторінці у Фейсбуці Вікторія Сюмар, народний депутат від фракції "Народний фронт".

Законопроект передбачав покарання для громадян за владну критику у вигляді виправних робіт терміном до 2-х років, арешту до 2 місяців або позбавлення волі терміном до 3-х років. У пояснювальній записці було вказано, що законопроект не потребує консультацій з громадскістю.

"Факт виникнення такого закону — наслідок безвідповідального популізму людей, які формували партійна списки — прокоментувала у своєму блозі Аксинья Куріна, учасниця громадських рухів. - В результаті з'являються закони, що грубо порушують Конституцію України. Факти біографії Матейченка говорять про його відповідальність, порядність, героїзм. Але людські якості не гарантують якісних законопроектів".

Запропонований Матейченком закон розцінюють самодіяльністю. Тому правові експерти вважають необхідним введення обмеження прав депутатів на самостійну ініціативу законопроектів.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

"Варто вводити норму, щоб законодавчі ініціативи могли подавати кілька депутатів, скажімо, п'ять або десять, - каже Роман Головенко, юрист Інститутут масової інформації. - Право законотворчості мають Президент, Кабінет міністрів і народні депутати України, а не ненародний депутат. Такі зміни необхідні, тому що дуже багато сміття у Верховній Раді. А на це йде час. І відповідно, толкові законопроекти губляться в цьому смітті"