У 2018 році докторант Андрес Ардісон Корат із Гарвардського університету представив дисертаційне дослідження, яке поставило під сумнів звичні уявлення про шкоду молочних продуктів для людей із хронічними захворюваннями, повідомляв The Atlantic.
Зокрема, вчений виявив несподіваний зв'язок між вживанням морозива та зниженням серцево-судинних ризиків у пацієнтів з діабетом. Аналіз показав: у діабетиків, які щодня з'їдали приблизно половину чашки морозива, ймовірність розвитку серцевих ускладнень була нижчою, ніж у тих, хто повністю виключав цей продукт із раціону.
Цей висновок спантеличив наукове співтовариство. Продукт, що містить велику кількість цукру та насичених жирів, на перший погляд не повинен демонструвати захисний ефект при діабеті. Щоб розібратися в цьому парадоксі, група гарвардських дієтологів продовжила дослідження, зіставивши дані попередніх експериментів із новими спостереженнями, зосередженими на діабеті другого типу.
Ще в 2005 році вчені зауважили, що регулярне вживання молочних продуктів зі зниженим вмістом жиру пов'язане зі зниженням ризику розвитку діабету. При цьому ключовим фактором виявились саме нежирні або повністю знежирені молочні продукти, а не молочна категорія загалом.
В Україні ліквідовуватимуть селища та міста: що відбувається
Гроші спишуть з пенсії: стареньких попередили про борги
ПриватБанк змінив правила грошових переказів
Єдині правила для громадського транспорту: що зміниться з 1 січня
Згідно з результатами, чоловіки, які щодня вживали дві та більше порції знежиреного молока, мали на 22% менший ризик розвитку діабету. Несподівано схожі показники були зафіксовані і у тих, хто їв морозиво не менше двох разів на тиждень.
Непрямо цю гіпотезу підтвердив і Ентоні Ховард-Кроу — блогер, який за 100 днів скинув 32 кілограми, харчуючись переважно морозивом та протеїновими добавками. За його словами, при цьому показники крові помітно покращали.
Дослідження в цій галузі продовжуються і, як і раніше, викликають суперечки. На сьогоднішній день немає переконливих експериментів, які б однозначно спростовували отримані висновки. Наука нерідко підкидає результати, що йдуть урозріз з інтуїцією, але якщо вчені всерйоз стверджують, що морозиво може бути не таким шкідливим, — цей висновок багатьом припаде до смаку.
Раніше "Знай" писав, чому не можна використовувати повітряні сушарки в туалеті.
Також ми повідомляли, що краще пити на Новий рік, щоб уранці не боліла голова.
Крім того, вчені назвали суперфуд підвищення імунітету.