Вчені виявили, як можна вберегтися від вірусу імунодефіциту, що призводить до захворювання людини на ВІЛ-інфекцію/СНІД. Так, зупинити хворобу можна буде за допомогою спеціального резервуара.

Резервуари вірусу формуються в клітинах організму при інфікуванні і є головною перешкодою в боротьбі з ВІЛ. Попри те, що антиретровірусна терапія успішно контролює вірус, вона не здатна знищити резервуари ВІЛ, тому повністю видалити вірус імунодефіциту з організму неможливо.

Науковці стверджують, що можна скоротити кількість інфікованих клітин за допомогою нової технології, розробленої на основі CAR-T і отримала назву convertible CAR. Вона створює імунні клітини, на поверхню яких виводяться антитіла, що дозволяють Т-лімфоциту прикріпитися до необхідної клітини, а потім атакувати та знищити її.

У ході роботи над cCAR дослідники також тестували антитіла широкого нейтралізуючої дії (bNAb) — вони можуть знищити не один, а кілька штамів ВІЛ.

Популярні новини зараз

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

Зараз мета дослідників — зменшити резервуари і змоделювати імунну відповідь організму, який зміг би контролювати їх. На їхню думку, стратегія "зменшення і контролю" може призвести до ремісії і навіть лікування від ВІЛ. В лабораторних умовах технологія, використана разом з bNAb, була вкрай ефективна: клітини cCAR не тільки знищили заражені CD4-клітини, але і розпізнали неінфіковані.

Зараз дослідники з Xypnos вивчають універсальні донорські клітини, які могли б взаємодіяти з імунною системою людини.

Нагадаємо, що улюблений фрукт українців виявився небезпечними ласощами, провокує цілий букет болячок: "Мити обов'язково".

Як повідомляв портал Знай.uа, інфаркти, інсульти й не тільки: які хвороби в Україні лікуватимуть безкоштовно.

Також портал Знай.uа писав, високосний 2020 рік: енергетичні вампіри, вороги, небезпеки - як вберегтись і чого не можна робити.