Веганські і вегетаріанські дієти можуть збільшити ризик інсульту, але зменшити ризик інфаркту, вважають науковці.
Експерти провели масштабне дослідження, яке показало , що вегани та вегетаріанці таки ризикують своїм здоров'ям. Про це пише Bloomberg.
Дослідження, яке провели науковці з Оксфордського університету, за 18 років зареєструвало 2820 випадків ішемічної хвороби серця і 1072 випадки інсульту.
Воно включало дані 48 488 осіб без історії хвороби серця або інсульту на початку дослідження.
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу
Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Після врахування факторів, які могли вплинути на результати, науковці визначити, що у людей, які дотримуються веганських та вегетаріанських дієт, ризик серцево-судинних захворювань на 22% нижчий, ніж у м'ясоїдів.
У тих, хто їсть рибу, але без м'яса, ризик нижчий на 13%.
Проте дослідники виявили, що вегетаріанці і вегани в п'ять разів частіше страждають від інсульту, ніж м'ясоїди, що, на їхню думку, може бути частково пов'язане з нестачею вітамінів.