Веганські і вегетаріанські дієти можуть збільшити ризик інсульту, але зменшити ризик інфаркту, вважають науковці.
Експерти провели масштабне дослідження, яке показало , що вегани та вегетаріанці таки ризикують своїм здоров'ям. Про це пише Bloomberg.
Дослідження, яке провели науковці з Оксфордського університету, за 18 років зареєструвало 2820 випадків ішемічної хвороби серця і 1072 випадки інсульту.
Воно включало дані 48 488 осіб без історії хвороби серця або інсульту на початку дослідження.
Сніг та морози до -15°: українців попередили про найхолоднішу зиму за останні роки
Правила бронювання від мобілізації посилили: українцям загрожують масові скорочення
Більше жодних пільг: пенсіонерів змусять платити податок на землю
Індексація пенсій у 2025 році буде не для всіх: хто опиниться за бортом підвищень
Після врахування факторів, які могли вплинути на результати, науковці визначити, що у людей, які дотримуються веганських та вегетаріанських дієт, ризик серцево-судинних захворювань на 22% нижчий, ніж у м'ясоїдів.
У тих, хто їсть рибу, але без м'яса, ризик нижчий на 13%.
Проте дослідники виявили, що вегетаріанці і вегани в п'ять разів частіше страждають від інсульту, ніж м'ясоїди, що, на їхню думку, може бути частково пов'язане з нестачею вітамінів.