Сік з журавлини зменшує болючі симптоми артриту у жінок.
Невелике дослідження Університету Лондріни показало, що щоденне вживання півлітра низькокалорійного журавлинного соку може виявитися діючим засобом від хворих суглобів, пише Daily Mail.
У жінок, які вживали сік ягід протягом трьох місяців, спостерігалося зниження рівня антитіл, які вражають імунну систему і пошкоджують суглоби.
Як пояснили вчені, антиоксиданти, що містяться в журавлині, допомагають запобігти деякі з імунних реакцій, які викликають біль і ломоту суглобів у людей з ревматоїдним артритом.
Надіються всі, але мало хто відчує: чого чекати від індексації пенсій у 2025 році
Приємна несподіванка: в Україні почали знижуватись ціни на деякі овочі
Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу
Українців попередили про три місяці без пенсії: у кого будуть проблеми з ПФУ
У рамках дослідження команда вчених запросила 41 жінку з ревматоїдним артритом, який вражає в основному руки, ноги і зап'ястя.
За ними вели клінічні спостереження протягом 90 днів. Жінок розділили на дві групи: 23 учасниці пили півлітра журавлинного соку кожен день, а 18 дотримувалися свого звичайного раціону.
Потім вчені взяли зразки крові і вимірювали рівень антитіл, що виробляються гіперактивної імунною системою, атакуючої суглоби.
Якщо результати наукової роботи будуть доведені в ході великих дослідженнях, то цілющі властивості журавлини і її антиоксидантів можуть бути задіяні для створення ліків від симптомів артрита.
Також за словами деяких експертів, існують докази, що кверцетин, з'єднання, що міститься у великих кількостях в журавлині, може запобігти запаленню в організмі, "блокуючи" гени, що викликають його
Тим не менш в рамках даного дослідження було встановлено, що журавлинний сік не зміг зменшити запалення, так як хімічні ознаки цієї шкідливої імунної реакції не змінювалися в крові.
У той же час британські генетики запропонували модифікувати курячі яйця для того, щоб ті містили білки, яких не вистачає людям при артриті і ракових захворюваннях.
Нагадаємо, в фруктових соках, що продаються на території США, виявили сполуки миш'яку.
Як повідомляв портал "Знай.uа", солодка газована вода, фруктові соки, пиво і чай підвищують ризик виникнення захворювання нирок на 61 %.
Також "Знай.uа" писав, що стакан апельсинового соку в день зменшує ризик розвитку деменції у чоловіків.