Дослідники з Упсальського університету вдосконалили матеріал для зубних пломб, який в три рази міцніший за нинішніх зразків.

За словами медичних інженерів, покращена ними склокераміка відрізняється довговічністю і має напівпрозору структуру, повідомляє Medical Xpress.

"Наші зуби повинні бути твердими і красивого кольору. Для всього цього потрібен міцний матеріал", — пояснив доктор Вей Ся (Wei Xia), який очолює дослідницьку групу по створенню матеріалу.

За словами творців, головна проблема стоматології в тому, що існуючі міцні матеріали мають білий колір (який не виглядає природним). Прозорі зразки навпаки недовговічні.

Популярні новини зараз

Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року

Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари

Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Як вважають вчені, поєднання кольору і довговічності відіграють важливу роль, коли мова заходить про вибір матеріалів, які стоматологи використовують для ремонту наших зубів.

Нова технологія дозволить підібрати колір імпланта і зубів у відповідності з кольором інших зубів пацієнта, створюючи природний зовнішній вигляд. Розроблена склокераміка призначена для лікування карієсу, поламаних зубів, створення мостоподібних протезів та коронок.

Дослідницька група сподівається, що новий матеріал поліпшить стан здоров'я порожнини рота пацієнтів і знизить витрати на відвідування стоматологічного кабінету, зменшивши періодичність візитів з-за міцності і надійності склокераміки.

В майбутньому команда вчених сподівається вивести новий матеріал ринок для стоматології. Технологію планують використовувати в областях, де потрібно міцний і прозорий матеріал. Наприклад, різні типи імплантатів.

Слід зазначити, що кераміка давно застосовуються у стоматологічній практиці.

Нагадаємо, регулярна чистка зубів запобігає підвищення кров'яного тиску.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники вважають, що невеликий перекус перед сном ніяк не відбитися на здоров'я, а часом навіть досить корисний.

Також "Знай.uа" писав, регулярне чищення зубів і використання зубної нитки зменшує ймовірність розвитку гіпертонії.