Медики запропонували естроген в якості засобу захисту меніска від небезпечного захворювання суглобів.

Результати дослідження Канзаського університету показали, що жіночий гормон відіграє певну роль в здоров'ї меніска і може бути використаний у регенеративної терапії, повідомляє Medical Xpress.

Як пояснили вчені, меніск має складну механічну структуру, деякі ділянки якої є твердими, а інші більше схожі на м'які тканини. Вчені називають ці ділянки меніска "мікрооточення".

Шанси на одужання після травми меніска залежать від того, яку ділянку отримав збиток. Проблема лікування в тому, що у результаті травми або зношування суглобів більшість судинних тканин не отримують поживних речовин і кисню, необхідних для регенерації.

Популярні новини зараз

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Показати ще

Застосувавши експериментальні методи in vitro та in vivo, співробітники Канзаского університету сподіваються визначити, як естроген впливає на зміни хондроцитів.

Вчені планують протестувати пряму обробку естрогеном в поєднанні з використанням 2-D та 3-D комп'ютерних моделей.

Їх мета — розробка цілеспрямованої естрогенної терапії для лікування людей, які в іншому випадку могли б страждати від остеоартрозу до кінця своїх днів.

Медики збираються створити готовий матеріал, специфічний для підлоги і віку, який хірург міг би імплантувати в коліно. Речовина буде взаємодіяти з тканинами, надавати підтримку і подавати сигнали для відновлення.

За словами дослідників, результати їх наукової роботи, присвяченої меніску, можуть вплинути на майбутні процедури по догляду за частинами тіла за межами колінного суглоба.

Остеоартроз — дегенеративне захворювання суглобів, спричинене ураженням хрящової тканини суглобових поверхонь.

Нагадаємо, медики зуміли пояснити причину розвитку остеоартрозу.

Як повідомляв портал "Знай.uа" стовбурові клітини можна використовувати в якості засобу корекції розщепленого неба у немовлят.

Також "Знай.uа" писав, що ладан можна застосовувати в якості засобу лікування запалення суглобів.