Людський мозок - до біса дивовижний орган. Чим більше вчені дізнаються про мозок, тим більше він шокує своїми можливостями. Не дарма його порівнюють з розумним комп'ютером, адже він з легкістю оптимізується і придумує, як замінити деталь, якої невистачає.

Так 7-річний хлопчик пережив видалення третини півкулі, після чого його мозок успішно адаптувався і замістив функції відсутніх частин. Унікальний випадок описаний Science Alert, передає Хвиля.

Дитина, яку в дослідженні називають UD, піддався лобектомії — операції з видалення частини мозку, яка повинна була сприяти лікуванню епілептичних нападів.

Хірурги були змушені видалити хлопчикові ті частини, які відповідали за зір.

Популярні новини зараз

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

У процесі відновлення з'ясувалося, що права видалена півкуля була не в змозі обробляти інформацію, що надходить, але ліва півкуля адаптувалася до змін і компенсувала здатність, наприклад, розпізнавати обличчя і об'єкти.

"Єдиний недолік полягає у тому, що він не може бачити все поле зору. Коли він дивиться вперед, візуальна інформація, що надходить з лівої сторони, не обробляється, але він все одно може компенсувати це, повертаючи голову або рухаючи очима", — розповіла нейробіолог з університету Карнегі-Меллона.

Протягом трьох років фахівці спостерігали за хлопчиком і з подивом виявили, що рівень його інтелектуального розвитку, навичок сприйняття мови і візуальне сприйняття відповідають його віку: операція ніяк не вплинула на його розвиток. Це дійсно чудо.

Як зазначає зарубіжне видання, незважаючи на те, що видалення частини мозку може звучати занадто ризиковано, ця операція вважається вкрай ефективною в боротьбі з епілептичними припадками.

Тим не менш, це рідкісна процедура, через яку проходять близько 10 відсотків пацієнтів з тяжкими випадками епілепсії.

Нагадаємо, дитина народилася з рідкісною аномалією, яка ледь його не вбила. Але хлопчик не здається і збирається втілити заповітну мрію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Девід і Сара Хеллер чекали свого первістка і мріяли лише про одне — щоб він народився здоровим. Але коли пара прийшла на УЗД їм повідомили, що у дитини лицьовій дефект.

Також "Знай.uа" писав, життя Антоніо Девіса з Чикаго перевернулося з ніг на голову в 1994 році. Коли він потрапив у перестрілку в одному з небезпечних районів. Так Антоніо, який до цього нічого не знав про людей з обмеженими можливостями, тепер був змушений вчитися жити в інвалідному кріслі.