Вчені з Університету Іллінойсу в черговий раз довели користь середземноморською системи живлення.
Команда дослідників встановила, що кухня народів Греції, Італії та Іспанії позитивно відбивається на здоров'ї мозку, уповільнюючи процеси старіння, повідомляє Medical News Today.
В новому досліджень крім тестування когнітивних функцій, медики застосували МРТ-сканування для оцінки ефективності деяких мозкових мереж.
Всіх чоловіків змусять встановити "Резерв+": які зміни чекають мобілізацію
Перевірки від газовиків вийшли на новий рівень: українцям розповіли про документ, який треба підписати
Податкова перевіряє українців за кордоном: що вже відомо
Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування
Крім того, замість того, щоб використовувати дослідження раціону харчування, засновані на спогадах людей, вони вимірювали рівень поживних речовин в крові.
Всього біологи проаналізували наявність 32 основних поживних речовин середземноморської дієти у 116 здорових дорослих людей віком 65-75 років.
Ці люди також пройшли серію когнітивних функціональних тестів і МРТ-сканування, за допомогою якого команда могла виміряти "ефективність роботи мозку".
Дослідники виявила закономірністю між середземноморською дієтою і поліпшеними результатами тесту на пам'ять, загального інтелекту і виконавчих функцій.
Коли вони повторили аналіз з 40 учасниками дослідження приблизно через 2 роки, вчені виявили ті ж результати.
Слід зазначити, що середземноморська дієта багата на фрукти, горіхи, овочі, боби, злакові, морепродукти і оливкове масло.
Як повідомляв портал "Знай.uа" дієтологи стверджують, що жінки, в чиєму раціоні багато овочів, горіхів, оливкогового масла і морепродуктів, на 22 % рідше страждають від інсульту.
Також "Знай.uа" писав, що середземноморська дієта володіє лікувальними властивостями і можуть служити в якості профілактики онкологічних захворювань.