Вчені Бірмінгемського університету розробили нові краплі для очей, які розсмоктують шрами на сітківці.

Справа в тому, що поверхня ока (рогівки) зазвичай прозора, але шрами, що виникають через інфекцій або травми, викликають помутніння зору або, у крайніх випадках, повну сліпоту, повідомляє Medical Xpress.

Новий засіб прискорює загоєння, знижує рубці і підвищує прозорість рогівки в порівнянні з іншими стандартами лікування.

Сучасні краплі містять антибіотики і кортикостероїди, які зменшують запалення, але і не запобігають подальше пошкодження очей під час моргання.

Популярні новини зараз

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Показати ще

Єдиним варіантом лікування вважалися дорогі і громіздкі хірургічні операції. Наприклад, трансплантація рогівки, якій загрожує ризик невдачі або відторгнення.

Вчені Бірмінгема на чолі з професорами Ліамом Гровером (Liam Grover) і Енн Логан (Ann Logan) розробили очні краплі, що складаються з рідкого гелю з натуральним ранозагоювальну білком під назвою декорин.

Інноваційний гель утримує декорин на поверхні очей і працює в якості "терапевтичної пов'язки", що сприяє загоєнню без рубців.

Нове дослідження вперше показало, що рідкий гель сам по собі володіє лікувальною дією, і дослідники вважають, що він утворює захисний бар'єр, що оберігає поверхню очей від подальших ушкоджень, викликаних морганням. Гель для рідини був запатентований Університетом Бірмінгема.

У майбутньому медики продовжать клінічні випробування краплею для очей, щоб повністю виключити будь-які побічні ефекти, які можуть зашкодити пацієнтам.

Нагадаємо, активний інгредієнт, що міститься в краплях для очей, виявився ефективним засобом лікування однієї з різновидів лейкемії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", американським вченим вдалося виростити фрагмент сітківки людського очі.

Також "Знай.uа" писав, що дослідники з Університету Дьюка в Дареме запропонували новий спосіб діагностики хвороби Альцгеймера.