Передові дієтологи світу з Університету Ньюкасла в Австралії повідали про те, які продукти корисні для гіпертоніків, а яких краще уникати в своєму щоденному раціоні.
Цю інформацію передає "ХВИЛЯ".
ВІВСЯНІ ПЛАСТІВЦІ
У ході досліджень вчені виявили, що при вживанні 60г геркулеса або 25г вівсяних висівок на день, систолічний артеріальний тиск знижується на 2,7 мм рт.ст., а діастолічний артеріальний — на 1,5 мм рт.ст. Тому, експерти рекомендують щодня вживати вівсяний продукт у кількості 30 г для дорослих чоловіків і 25г для жінок.
БУРЯК
Терміново біжіть до супермаркету, поки не почалися тривалі відключення світла: що потрібно купити кожному українцеві
Пенсіонери ВПО можуть отримати солідну надбавку: що для цього потрібно
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте
Цей овоч неймовірно багатий неорганічними нітратами, які переобразовуются під час травлення в оксид азоту, який сприяє розширенню артерій, за рахунок чого і знижується тиск. Огляд 16 ранніх досліджень здорових молодих чоловіків, які пили буряковий сік, довів, що у них при цьому знижувався систолічний артеріальний тиск у середньому на 4,4 мм рт.ст.
ВІТАМІН С
Вітамін С, або аскорбінова кислота, що міститься в свіжих овочах і фруктах. Середня порція становить 10-40mg вітаміну С. У той же час, особам з підвищеним ризиком утворення ниркових каменів експерти радять бути обережними при прийомі вітаміну С .
Які продукти слід виключити з раціону
КУХОННА СІЛЬ
Надмірне вживання солі сприяє підвищенню артеріального тиску. У процесі дослідження з'ясувалося, що зменшення солі в щоденному раціоні харчування на 4.4 g може призвести до зниження систолічного тиску на 4,2 мм рт.ст., а діастолічного на 2,1 мм рт. У гіпертоніків ці показники ще краще — 5,4 мм рт.ст. (систолічний) і 2,8 мм рт.ст. (діастолічний).
АЛКОГОЛЬ
Алкоголь спочатку знижує тиск, а потім різко підвищує його ще більше. Найчастіше це відбувається під час нічного сну, після вечірки або відразу після пробудження. Дослідники прийшли до висновку, що у чоловіків ризик високого тиску після вживання алкоголю вище, ніж у жінок.
КОФЕЇН
Кофеїн міститься не тільки в каві, але також в чаї, колі і енергетичних напоях. Швидше за все можна спостерігати підвищення кров'яного тиску після випитої кави. Наприклад, у процесі п'яти випробувань учасники пили від однієї до двох чашок міцної кави. При цьому збільшення їх систолічного артеріального тиску склало 8,1 мм рт.ст. і 5,7 мм рт.ст. для діастолічного артеріального тиску, протягом трьох годин після того, як вони випили свої напої.
Як повідомляв портал "Знай.uа", харчування продуктами з високим вмістом жирів може негативно позначитися на здоров'ї трьох наступних поколінь.
Також "Знай.uа" писав, що американські медики встановили, що голод надає омолоджуючий ефект.