Міжнародна команда дослідників виявила два білки, які відіграють вирішальну роль у розвитку та формуванні скелетних м'язів.

Наукова робота під керівництвом Жан-Франсуа Коті, професора Монреальського клінічного дослідного інституту (IRCM) і медичного факультету Університету Монреаля, дозволить краще зрозуміти природу окремих м'язових захворювань і запропонувати розробку нових методів лікування, повідомляє Medical Xpress.

Скелетні м'язи кріпляться до кісток і дозволяють нашому тілу рухатися і переміщатися. На 70% складаються з води.

"Клітини, отримані у хребетних зі стовбурових клітин називаються мiобластами. Спершу вони шикуються в ряд, а потім наближаються один до одного, щоб в кінцевому підсумку стикнутися і стиснути клітинні мембрани", — пояснив провідний автор дослідження Жан-Франсуа Коті (Jean-François Côté).

Популярні новини зараз

Ні чим не погидують: в ухилянтів-боржників відбиратимуть останнє, в тому числі і особисті речі

Українці можуть звільнити себе від щомісячної сплати за доставку газу: що потрібно зробити

Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни

Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження

Показати ще

В кінцевому рахунку, міобласти зливаються, щоб створити одну велику клітку. Для правильного розвитку і відновлення м'язів необхідно, що міобласты дотримувалися заданої траєкторії. Інакше можуть виникнути дефекти.

Знайдені білки ClqL4 і Stabilin-2 ретельно контролюють тонку послідовність "танцю" клітин. Вони уповільнюють і запускають процес злиття в ключові моменти. Білки відіграють вирішальну роль: якщо "метроном" міобластів зіб'ється, м'язи не виростуть до необхідного розміру, а їх функції будуть порушені. Саме це і відбувається при м'язових захворюваннях.

Вчені з IRCM вже приступили до наступного дослідження. Вони хочуть визначити, чи можуть результати їх наукової роботи принести терапевтичну користь при лікуванні рідкісних м'язових захворювань, таких як міопатія і мышечныя дистрофія.

Нагадаємо, люди, які регулярно рвуться в спортзали, швидше за все страждають від дисморфофобії.

Як повідомляв портал "Знай.uа" експерти стверджують, що фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав, що відмова від фаст-фуду викликає абстинентний синдром, схожий на той, що виникає після припинення прийому наркотиків.