Дослідники з Університету Дьюка в Дареме запропонували новий спосіб діагностики хвороби Альцгеймера.

Зокрема, медики запропонували ідентифікувати захворювання за допомогою обстеження очей, так як розвиток цього нейдегенеративного захворювання супроводжується змінами тонких кровоносних судин сітківки, повідомляє The Medical News Today.

Вчені стверджують, що їх інноваційна неінвазивна технологія дозволяє визначити не тільки різні ознаки хвороби Альцгеймера, але і помірного когнітивного розладу, який підвищує ризик вищезазначеного захворювання.

Друга наукова робота, проведена дослідниками Медичного центру Хаїма Шиби, підтверджує заяву команди з Університету Дьюка.

Популярні новини зараз

Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів

Показати ще

Вчені використовували метод оптичної когерентної томографічної ангіографії (OCTA) для вивчення взаємозв'язку між сітківкою ока і хворобою Альцгеймера.

Технологія OCTA дозволяє офтальмологам досліджувати кожен шар сітківки, відображати і вимірювати їх товщину неінвазивно. Техніка використовує світлові хвилі для фотографування сітківки.

У першому дослідженні вчені порівняли сітківки людей з хворобою Альцгеймера з пацієнтами, що страждають від когнітивного розладу, та здоровими добровольцями.

Медики стверджують, що у людей зі слабоумством спостерігається зменшення кровоносних судин в сітківці ока в задній частині ока. Крім того, певний шар сітківки був тонший у людей з деменцією, ніж у пацієнтів з розладом, або у здорових учасників експерименту.

Дослідники вважають, що їх діагностичний інструмент для сканування очей покращить життя людей, схильних до розвитку хвороби Альцгеймера.

"Майже у кожної людини є родич, який страждає від хвороби Альцгеймера. Чим раніше виявлено захворювання, тим легше його лікувати", — заявив глава другого дослідження доктор Шерон Фекрат (Sharon Fekrat).

Нагадаємо, самотність збільшує ймовірність розвитку деменції на 40 %.

Як повідомляв портал "Знай.uа", альтруїзм на ряду зі здоровим харчуванням і заняттями спорту продовжує життя.

Також "Знай.uа" писав, що власники котячих набагато рідше страждають від хвороб серця і мозку.