Відвідування психотерапевту може обернутися неприємними "побічними ефектами": почуття провини, сорому і навіть суїцидальні імпульси.

Близько половини пацієнтів скаржаться на ці стани після відвідування сеансів когнітивно-поведінкової терапії, повідомляється в новому дослідженні німецьких учених, пише Daily Mail.

Група дослідників з Медичного університету при лікарні Шаріте вирішила досліджувати можливі негативні наслідки візитів до психотерапевту.

Спершу вони розпитали 100 лікарів про побічних і небажаних ефектів терапії — шкоду, заподіяну пацієнтам після відвідування терапевта.

Популярні новини зараз

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць

Показати ще

Кожен психотерапевт вибрав зі списку своїх пацієнтiв, людину, яка бувала у нього більше 10 разів. Потім лікарі відповіла на опитувальник з 17 пунктів.

За підрахунками психологів, кожен з пацієнтів стикався в 3,7 випадках з "побічними ефектами" від спілкування з терапевтом.

Найбільш поширеними ефектами були розставання, велика напруженість в сімейних відносинах або відхід з сім'ї, почуття провини і сорому або сильні емоції під час сеансів терапії. Деякі навіть припустили, що їх пацієнти надалі можуть мати згубні нахили.

Приблизно в 40 % випадків лікарі вважали, що ці побічні ефекти були серйозними, і приблизно в 25 % випадків ці ефекти тривали лише невеликий термін.

Терапевти самі були здивовані результатами дослідження. Проте немає ніяких підстав вважати, що ефекти викликані недобросовісною практикою лікаря.

Терапія може здійснювати переоцінку несприятливих наслідків, а важкі почуття, викликані нею, можуть бути частиною процесу усунення негативних думок і почуттів.

Проте дослідники попереджають, що терапія, яка поступово відтворює ситуації, що викликають занепокоєння або депресію, вимагає особливої обережності.

Нагадаємо, чому перфекціонізм небезпечний для здоров'я.

Як повідомляв портал "Знай.uа", кількість чоловіків, які страждають від постнатальной депресії, зросла в 10 разів.

Також "Знай.uа" писав, як відрізнити чоловічу депресію від звичайної печалі.