У понеділок, 1 жовтня, стало відомо, що імунологи Джеймс Еллісон з США і Тасуку Хондзе з Японії отримали Нобелівську премію з медицини за дослідження, яке стало проривом у боротьбі з раком. Про це повідомляється на офіційному сайті Нобелівського комітету.

Варто уточнити, що геніальних вчених нагородили за відкриття лікування раку шляхом придушення негативної імунної регуляції.
Так, терапія інгібування контрольних точок імунітету націлена на білки, які виробляються деякими клітинами імунної системи, а також деякими раковими клітинами.

Вся справа в тому, що дані білки не дають природним захисним механізмам організму вбити ракові клітини. Дослідники намагаються з допомогою терапії прибрати це білкове «гальмо», щоб імунна система могла стрімко приступити до боротьби з раком.

Як повідомляється, професор Техаського університету Джеймс Еллісон і професор Кіотського університету Тасуку Хондзе отримали за своє дослідження премію азіатську версію Нобелівської премії – Тан. Вчені відзначили, що розділять призовий фонд, сума якого – дев'ять мільйонів шведських крон (близько 1,01 мільйона доларів або 870 тисяч євро).

Популярні новини зараз

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Традиційно король Карл XVI Густав вручить престижну премію науковцям на урочистій церемонії, яка традиційно пройде в Стокгольмі 10 грудня – у річницю смерті Альфреда Нобеля, засновника нагороди.

Відзначимо, що в минулому році американські генетики Джеффрі Холл, Майкл Росбаш і Майкл Янг отримали медичну премію за дослідження ролі генів у «циркадному ритмі», які регулюють сон, моделі харчування, гормони і температуру тіла.

Крім того, з'ясувалося, що лауреати Нобелівської премії з фізики 2018 року будуть оголошені у вівторок, у середу — володарі премії з хімії. Інформація про премії миру з'явиться вже в цю п'ятницю, а премія по економіці закриє нобелівський сезон у понеділок, 8 жовтня.

Нагадаємо, що японський письменник Харукі Муракамі відмовився номінуватися на альтернативну Нобелівську премію з літератури.

Як повідомляв портал Знай.uа, у США вручили Шнобелівську премію.

Також портал Знай.uа писав, що Верховна Рада висунула незаконно ув'язненого в Росії українського режисера, політв'язня Олега Сенцова на Нобелівську премію миру.