Крім доріг і зводів законів стародавні римляни розробили ефективний рецепт щастя для багатьох.

Більшість сучасних посібників з щасливого життя поділяють переконання римських стоїків і пропонують їх як засіб від лікування депресії у тому числі, пише Conversation.

Стоїцизм заснований на тому, що секрет довгого і щасливого життя полягає в покорі, яке стоїки ототожнювали з чеснотою і раціональністю.

Вчення зародилося в часи Древньої Греції в 300 році до нашої ери. Його автор Зенон Кітійський. Роботи ранніх стоїків в основному втрачені, тому саме римські послідовники були найвпливовішими протягом століть і продовжують залишатися сьогодні.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Показати ще

У сучасних довідниках можна знайти два основні принципи: коротку роботу, узагальнюючу ідеї стоїків. По-перше, є речі, які ми можемо контролювати, проте в світі набагато більше речей, які ми не можемо контролювати. Стоїки вважають, що ми нещасні через те, що намагаємося тримати під контролем те, що нам ніколи не вдасться.

Наприклад, Епіктет вважає, що ми не контролюємо, що з нами відбувається, ми не можемо контролювати те, що говорять або роблять люди, що оточують нас, і ми не можемо навіть повністю контролювати своє власне тіло, яке травмується, захворює або старіє, а в кінцевому підсумку вмирає. Єдина річ, яку ми контролюємо — судження про все навколо.

Коротше кажучи, нас не турбують речі самі по собі, а наше ставлення до них. Речі самі по собі не бувають поганими чи хорошими, оскільки те, що може здатися нам жахливим, іншим — в радість.

Хороша новина в тому, що нам під силу контролювати наші оціночні судження. Тобто ми самі вправі вирішувати наскільки погане або гарне те чи інше подія.

Таким чином, стоїки розробили цілу серію практичних вправ, покликаних допомогти людям впровадити стоїчні ідеї в повсякденне життя.

Ніхто не вибирає бути нещасним, обмеженим, злим і все ж це — продукт наших суджень.

Наше життя — це лише мить у порівнянні з віком Всесвіту. Чому ми повинні очікувати, що Всесвіт виконає все, що нам заманеться? Навпаки, було б абсурдно очікувати, що все буде відповідати нашій волі.

Як висловився Епіктет, якщо ви очікуєте, що Всесвіт виконає те, що ви хочете, ви будете розчаровані, але якщо ви приймете все, що дає Всесвіт, тоді життя стане набагато краще.

Нагадаємо, шведські вчені запропонували новий спосіб лікування серйозного нейродегенератівного захворювання — хвороби Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.uа", міжнародна група вчених вважає, що стародавній ретровірус може бути пов'язаний з виникненням наркозалежності у сучасних людей.

Також "Знай.uа" писав, що надмірне вживання їжі, багатої на глютен в період вагітності подвоює ризики наявності діабету 1-го типу у новонароджених.