Чим вище людина, тим вище ризик виникнення варикозного розширення вен.

До такого висновку прийшли дослідники з Стенфордського університету після обстеження зразків 493 519 осіб, пише Daily Mail.

Результати аналізу показали, що гени, які відповідають за ріст людини, можуть викликати руйнування клапанів у венах. Це призводить до того, що кров збирається в певних точках і викликає варикозне розширення вен.

Як тільки ці фактори ризику були ідентифіковані, дослідники проаналізували ДНК ще 337 536 чоловік, з яких у 5777 було варикозне розширення вен. Зрicт учасників експерименту становив у діапазоні між 160 і 170 сантиметрами.

Популярні новини зараз

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Показати ще

За допомогою штучного інтелекту вчені визначили 30 регіонів генетичного коду, які пов'язані з розвитком набряклих розширених вен.

"Результати нашого дослідження вказують на те, що зрiст є причиною, що веде до варикозного розширення вен", — сказав автор дослідження докторр Ерік Ингельссон (Erik Ingelsson).

Серед інших причин зазвичай вказують: куріння, відсутність фізичних вправ і спадковість.

Недавні дослідження також показали, що варикозне розширення вен може свiдчить про тромбоз глибоких вен (ТГВ) або легеневу емболію. Згідно статистики, люди з варикозним розширенням вен в 5 разів частіше страждають від ТГВ — це небезпечне захворювання, яке може призвести до ампутації кінцівок або навіть смерті. Також висока ймовірність легеневі емболії.

Медики сподіваються, що їх відкриття дозволить запобігати захворювання на генетичному рівні. Зараз, як правило, це стан лікується за допомогою лазерної або звичайної хірургії.

Нагадаємо, спеціальна електротерапія допоможе вилікувати напади хронічного запору.

Як повідомляв портал "Знай.uа", американським вченим вперше вдалося відтворити стравохід в лабораторних умовах.

"Знай.uа" писав, що надмірне вживання їжі, багатої на глютен в період вагітності подвоює ризики наявності діабету 1-го типу у новонароджених.