Китайські вчені виявили, що вакцина проти вірусу Зіка допоможе лікувати важку форму раку мозку — глиобластому.

За статистикою, від цього небезпечного онкологічного захворювання щорічно помирає близько 15 000 чоловік і це тільки в США, пише Medical News Today.

Медики постійно стикаються з труднощами в спробі вилікувати дану різновид злоякісної пухлини. Висока ймовірність повторного випадку хвороби навіть після успішного видалення. Найчастіше глиобластома може ховатися в сусідній мозкової тканини у вигляді стовбурових клітин гліобластоми (СКГ). Ці клітини і стали ключем до вирішення проблеми.

"Під час епідемії вірусу Зіку ми дізналися, що вірус заражає в мозку плода переважно прогениторные клітини, що призводить до розвитку руйнівного мікроцефалії у новонароджених, що народилися від інфікованих матерів", — заявляє один з авторів дослідження Пий-Юн Ши (Pei-Yong Shi) з медичного філії Університету Техасу в Галвестоне.

Популярні новини зараз

Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Показати ще

У СКГ і прогениторных клітин багато загальних властивостей, що робить перші ідеальною метою для вірусу Зіку. До того ж, як виявили дослідники, вірус менш ефективний при атаці на тканини мозку, яка вже диференціювалася на різні типи клітин.

"Якщо б ми знайшли спосіб, як керувати СКГ, то це дозволило б не тільки предовтращать повторне появу пухлин, але і лікувати її",— заявляє другйо автор дослідження Чен-Цинь Фень.

Для цього спочатку довелося розробити безпечний спосіб введення вірусу Зіку пацієнтам з пухлиною. Лабораторія Іі створила аттенуированную вакцину від вірусу Зіку під назвою ZIKV-LAV.

Аттенюированные штами вірусів, як і раніше, життєздатні, але мають малу вірулентність, тому безпечніше. Для цього дослідники видаляють один з ділянок геному при клонуванні патогенів.

Спочатку експериментатори протестували вакцину на мишах. Половині мишей вводили людські СКГ; іншим — СКГ з додаванням ZIKV-LAV.

У мишей, яким вели СКГ з додаванням ZIKV-LAV спостерігалося значне зменшення запальних тканин.

У заключній частині дослідження вчені хотіли зрозуміти механізми, що дозволяють вірусу Зіку знищувати ГСК. Для цього вони порівняли повідомлення РНК стандартних ГСК з тими, які оброблялися ZIKV-LAV.

"Як учений, я розумію, що ми повинні використовувати віруси. Так вони відіграють певну роль у лікуванні раку", заявив доктор Ши.

Нагадаємо, американським ученим вперше вдалося відтворити стравохід в лабораторних умовах.

Як повідомляв портал "Знай.uа" надмірне вживання їжі, багатої на глютен в період вагітності подвоює ризики наявності діабету 1-го типу у новонароджених.

Також Знай.uа" писав, що "зомбі-клітини" можуть призвести до розвитку хвороби Альцгеймера.