Вченим вдалося встановити, де зароджуються людські думки, а точніше, навіть знайти ділянку мозку, що відповідає за абстрактне мислення. Про це повідомляє видання Хвиля.

Абстрактне мислення – те, що відрізняє нас від більшості тварин. Це один з факторів, який робить наш розум унікальним. Так, дослідники вважають, що ця функція пов'язана з навігаційною системою мозку, умовно кажучи, внутрішньої GPS.

Дослідники вважають, що здатність до абстрактного мислення безпосередньо пов'язана з навігаційною системою мозку.

У процесі пізнання людина використовує "внутрішню GPS", яка відповідає за орієнтацію на місцевості. Нова теоретична модель підтверджує гіпотезу про просторовому характері розумових процесів.

Вперше концепцію "внутрішньої GPS" представили фізіологи Едвард Мозер, Джон Об’Кіф і Мей-Брітт Мозер, які за своє відкриття отримали Нобелівську премію з медицини в 2014 році.

Популярні новини зараз

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Вчені виявили в мозку так звані координатні нейрони, розташовані в энторинальной області кори поруч з гиппокампом. Клітини такого типу створюють подобу координатної сітки і допомагають нам орієнтуватися в просторі. Така система дозволяє визначати не лише місцезнаходження, але і приблизно оцінювати відстані, повідомляє Forbes.

Раніше Джон Об’Кіф виявив, що в гіпокампі зосереджені так звані нейрони місця, які забезпечують навігацію.

Координатні нейрони можна порівняти з GPS-картою, а нейрони місця — з синіми позначками, які показують, де саме ви знаходитеся.
Коли ми переміщаємося в просторі, мозок створює ментальне подобу електронної карти кожної конкретної локації. Повертаючись в це місце знову, ми відтворюємо в голові ту ж карту.

Тепер група дослідників з Товариства Макса Планка (Німеччина) та Інституту системної неврології Кавлі (Норвегія) за участю Едварда Мозера виявила, що внутрішня GPS активується не тільки при орієнтації на місцевості, але і при засвоєнні нових знань.

"Ми вважаємо, що мозок зберігає інформацію про навколишній світ у так званих „когнітивних відсіках“. До них відносяться не тільки відомості про географічне положення, але і дані про зв'язки між об'єктами і нашим досвідом", — цитує автора дослідження Крістіана Доеллера Science Daily.

Як пояснюють вчені, мозок не розмежовує реальний фізичний простір і простір абстрактних думок — в обох випадках включається схожа система навігації.

Як раніше повідомляв Знай.uа, людський мозок завжди був найбільшою загадкою для вчених і медиків. Але нещодавно вдалося вирішити питання, яке хвилювало людство 125 років! А саме – вчені наблизилися до того, щоб пізнати механізм виникнення такої страшної хвороби, як епілепсія, і відповідно – винайти ефективні ліки проти недуги. Яке саме – читайте в нашому недавньому матеріалі.

Також ми писали, що вчені виявили продукти, які найефективніше борються зі стресом та депресією, а також позитивно впливають на головний мозок людини.

Крім того, виявлені нові причини деменції та методи боротьби з нею - це цікаво!